Българският премиер Кирил Петков планира да присъства на среща на

...
Българският премиер Кирил Петков планира да присъства на среща на
Коментари Харесай

Политико: Продължаваме промяната може да се присъедини към европейските либерали

Българският министър председател Кирил Петков възнамерява да участва на среща на ръководителите на " Обнови Европа " в Европейския парламент, заяви " Политико ".

Според изданието, което се базира на свои източници, това е " най-силният знак, че неговата партия " Продължаваме промяната " се готви да се причисли към демократичната група на европейско равнище ".

Срещата ще се състои на 30 май в Брюксел преди Европейския съвет същия ден. По принцип тогава се събират европейските водачи от главните групи в Европарламента.

Очаква се да участват френският президент Еманюел Макрон, нидерландският министър председател Марк Рюте, еврокомисарите за конкуренцията Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Стефан Сежурне - водачът на парламентарната група, ухажва Петков още от изборната му победа, показва " Политико ".

Петков разиска опцията да се причисли към групата със Сежурне през януари по време на пътешестване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата водачи на " Зелените ".

Според изданието към момента, обаче, следва да бъде изчистена една съществена спънка пред участието на българския водач: фактът, че в " Обнови Европа " членува конкурентната българска партия Движение за права и свободи (ДПС), чийто народен представител Делян Пеевски Вашингтон е глобил по закона " Магнитски ".

Движение за права и свободи неведнъж е упреквано в корупция и в предишното Петков е изразявал безпокойствие от обстоятелството, че то остава в " Обнови Европа ".

Движение за права и свободи има трима евродепутати в групата евролибералите в Европейския парламент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР