Българският премиер Кирил Петков е договорил доставки на втечнен газ

...
Българският премиер Кирил Петков е договорил доставки на втечнен газ
Коментари Харесай

България договори газ от САЩ на цени по-ниски от руските

Българският министър председател Кирил Петков е договорил доставки на полутечен газ към България на цени, които са по-ниски от тези на " Газпром ". Това заяви държавната пресслужба в сряда след срещата на Петков с американския вицепрезидент Камала Харис.. Доставките ще стартират през месец юни. Подробности за съответни цени и размери на доставките към момента няма.

В края на април “Газпром “ едностранно спря газовите доставки за България и Полша в нарушаване на настоящите контракти. Двете страни отхвърлиха да открият сметки в рубли в “Газпром банк “. Останалите страни от Европейски Съюз, като се изключи Унгария, също отхвърлят да заплащат в рубли, само че Русия до този миг продължава доставките.

Това принуди България да търси различни доставки. В края на март Съединени американски щати и Европейски Съюз оповестиха договорка за увеличение на вноса на американски полутечен природен газ, която ще разреши понижаване на европейската взаимозависимост от съветските енергийни запаси.

До края на 2022 година в Европа би трябвало да бъдат доставени спомагателни 15 милиарда куб. м американски полутечен природен газ. В момента на " Газпром " се падат към 40 % от газовите покупко-продажби в съюза.
Войната в Украйна бе другата огромна тематика от срещата на Петков и Харис, оповестява държавният пресцентър. Българският министър-председател е уточни, че протичащото се в Европа е явен знак за нуждата от ускорени и действителни ограничения в енергийната сфера.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните дейности, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

Премиерът Петков е споделил, че партньорството на София и Вашингтон е значима част от постигането на газова самостоятелност на България, наред със солидарната поддръжка на Европейски Съюз.

По-рано във вторник министър-председателят Кирил Петков организира диалог и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата разискаха опциите за партньорство със Съединени американски щати за енергийна диверсификация на България и на района.

Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развиването на Западните Балкани.



Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР