Българският премиер Бойко Борисов препоръча премиерите на Македония и Гърция

...
Българският премиер Бойко Борисов препоръча премиерите на Македония и Гърция
Коментари Харесай

Борисов се самопредложи за посредник в спора за името на Македония

Българският министър председател Бойко Борисов предложи министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас да решат дългогодишния спор за името посредством директни договаряния.

В изказване за гръцката организация АНА-МПА Борисов сподели, че е оптимист и че предизвиква двамата министър председатели да седнат на масата и да решат казуса, както направиха той и Заев с Договора за добросъседство сред Македония и България, заяви Българска телеграфна агенция.

Борисов уточни, че е оптимист за решаването на разногласието за името и предложи помощ на двамата министър председатели, в случай че им е нужна.

" София желае отлични връзки сред Атина и Скопие, каквито България има и с двете страни ", сподели Борисов.

По-рано в четвъртък българският парламент ратифицира контракта за добросъседство сред България и Македония, който има за цел да реши противоречивите въпроси сред двете страни и да отвори вратата за присъединението на Скопие към Европейски Съюз и НАТО. В момента най-голямото трудности пред евроинтеграцията на Македония остава разногласието за името с Гърция.

Новият министър председател Зоран Заев сподели подготвеност да реши разногласието и да придвижи напред Македония.

Международният медиатор в разногласието сред управляващите в Скопие и Атина Матю Нимиц предложи няколко благоприятни условия за името - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.

Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал мкд.мк след приключването на договарянията сред македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в наличието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис, заяви БГНЕС.

Съкратения вид на името, което може да се употребява е - Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Gorna Makedonija.

По отношение на езика има две оферти " македонски “ ( " makedonski “), или " official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna ".

Името, което ще бъде признато ще се употребява както в двустранните връзки, по този начин и на интернационално равнище.

Македонското държавно управление на този стадий прецизира единствено, че " се основават условия за напредване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат поради разликите ".

Самият Нимиц съобщи, че е дал своите оферти на двете страни. „ Те би трябвало да ги показват на техните държавни управления, които би трябвало да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение ", сподели Нимиц след договарянията в Ню Йорк.

Това е вторият фиктивен кръг договаряния сред Гърция и Македония, откакто бяха възобновени в Брюксел през декември.

Спорът за името блокира интеграцията на Македония в НАТО и Европейски Съюз. Атина се притеснява, че името Македония съдържа териториални искания към неин северен район със същото име.

Със съглашение от 1995 година Гърция разреши на страната в интернационалните връзки да бъде наричана Бивша югославска република Македония.

Това е името, с което Македония бе призната през 1993 година в Организация на обединените нации, по този начин е наричана в НАТО, Европейски Съюз и други интернационалните организации. Но по конституция, призната след отделянето от Югославия през 1991 година, тя се назовава Република Македония.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР