Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев

...
Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев
Коментари Харесай

Бойко Борисов участва в церемония в памет на депортираните македонски евреи

Българският министър председател Бойко Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев се поклониха пред паметта на евреите, депортирани от територията на Република Македония. В Скопие двамата участваха във възпоменателната гала във връзка 75-годишнината от депортирането и сервираха венци на паметника на починалите евреи.

Специалните ни пратеници в Скопие Ирина Цонева и операторът Илия Иванов с детайлностите.

 © Българска телеграфна агенция
Премиерът Бойко Борисов е първият български държавен началник, който идва, с цел да взе участие в тази възпоменателна гала в памет на депортираните македонски евреи. През март 1943 година близо 7200 евреи от територията на днешна Република Македония са заведени в полския лагер Треблинка, откъдето в никакъв случай не се завръщат. 30 % от тях са деца.

Премиерите на България и Република Македония Борисов и Заев пристигнаха на церемонията дружно с сътрудника си от Босна и Херцеговина Денис Звездич, с румънския вицепремиер Ана Бирчал и с полския външен министър Яцек Чапутович. Вицепремиерът Каракачанов и представители на българската еврейска общественост също бяха част от формалната ни делегация, поклонила се пред паметта на починалите македонски евреи.

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно ръководство на територията, само че не и опцията да направи свои жители всички живеещи на тази територия. За евреите от тези земи е било неразрешено да получат българско гражданство и те остават под юрисдикцията на нацистките управляващи.

В тези най-жестоки времена българският народ, черква, интелектуалци, общественици съумяха да спасят 48 000 евреи и по тази причина българският народ заслужава доста огромно почитание, уточни министър председателят Бойко Борисов.
Бойко Борисов, министър председател на България: Разбира се, ние доста скърбим. Затова и през днешния ден сме тук. Защото всеки човешки живот, всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не би трябвало да забравяме. То не е било толкоз надалеч. А и единствено преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И по тази причина смисълът, с изключение на да изкажем своя реверанс, тъга към убитите, е да изведем и заключения. Да разберем, че на Балканите би трябвало да градим, да работим дружно, да вървим към по-добро устройство, и в случай че щете, народите ни да живеят щастливо. И всичко това да остане в историята, в никакъв случай да не го забравяме, несъмнено, само че да не позволяваме политиците такива неточности.
Историята се повтаря единствено за тези, които остават слепи за изводите от нея, сподели македонският министър председател Зоран Заев и добави, че през днешния ден преговаряме поуките от предишното, " с цел да осветлим в допълнение пътя си към бъдещето, който сме избрали дружно ".
Зоран Заев, министър председател на Македония: Присъствието на премиера Борисов, на премиера Звездич тук и на ръководителя на Народното събрание на Румъния съставлява исторически, европейски и цивилизационен акт. Геноцидът над евреите през Втората международна война беше битка на деструктивни и антицивилизовани сили срещу цялата доброта и обич, срещу другарството и човечността.
Наред с формалните делегации, цветя пред паметника на починалите македонски евреи сервираха и доста техни потомци, които през днешния ден живеят в разнообразни страни по света. Те попитаха за какво българският министър председател не се е извинил през днешния ден, че страната ни не е избавила македонските евреи, същият въпрос зададе на Борисов и македонски публицист.
Бойко Борисов: Аз мога единствено да кажа реверанс на българския народ, че се е изправил против тая машина и е избавил 48 000, а тая агитация - другата, не пред мен.

На днешната гала в памет на депортираните евреи в Скопие участваха и посланиците на Съединени американски щати и Израел в България, както и доста дипломати от цяла Европа.

На поредна взаимна среща министър председателите на България, Македония, Босна и Херцеговина разискаха и общото бъдеще на страните от Западните Балкани и идното развиване на взаимните инфраструктурни планове в превоза, цифровата и енергийна инфраструктура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР