Българският постоянен представител към ЕС посланик Румен Александров участва в

...
Българският постоянен представител към ЕС посланик Румен Александров участва в
Коментари Харесай

Посланик Румен Александров участва в редовното заседание на Съвет „Външни работи/Развитие“ на ЕС

Българският непрекъснат представител към Европейски Съюз дипломат Румен Александров взе участие в постоянното съвещание през днешния ден на Съвет „ Външни работи/Развитие “ в Брюксел.

Министрите дискутираха последствията за света от съветската военна експанзия против Украйна, като разискаха по-конкретно зараждащата световна продоволствена рецесия и опциите на Европейски Съюз за поддръжка на най-силно засегнатите страни и сътрудниците по света. В работата на Съвета присъединяване взе и Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

„ Руската военна експанзия против Украйна е съществено нарушаване на интернационалното право с редица отрицателни световни последици, измежду които изключително тревожна е опасността за продоволствената сигурност в международен мащаб. Военните дейности мощно нарушиха каналите за доставка на аграрни артикули и с това основават условия за недостиг на значими артикули. Българското държавно управление, в тясно съдействие с Украйна, подхваща стъпки да улесни и подкрепи експорта на украинска пшеница през българското черноморско пристанище във Варна “, съобщи дипломат Румен Александров. Той поддържа предлагането на Европейска комисия за общ европейски План за деяние, който да очертае пътя за превъзмогване на тежките последствия от войната за страните по света. Общо беше мнението, че Европейски Съюз би трябвало да употребява всички налични принадлежности, с цел да подкрепи сътрудниците в разнообразни райони на света да преодолеят предстоящите тежки последствия от войната в Украйна. Сред тези значими начинания на Европейски Съюз са инструментът „ Глобална Европа “, тактиката „ Глобален портал “, както и взаимните дейности по линия на „ Екип Европа “. Те потвърдиха своята успеваемост при оправянето със санитарната рецесия преди този момент.

На срещата си с Върховния комисар за бежанците на Организация на обединените нации беше разисквана тежката обстановка с възходящия брой разселени лица от Украйна. Руските военни дейности са принудили повече от 6 милиона украинци да изоставен своята страна. Върховният комисар Филипо Гранди осведоми европейските министри за дейностите на Организация на обединените нации за поддръжка на милионите бежанци и на страните, които ги одобряват. България е интензивно ангажирана в оказването на поддръжка на украинските бежанци, като в допълнение на националните старания, страната ни подкрепя и интернационалните дейности на терен на Върховния комисар за бежанците, Червения кръст, УНИЦЕФ и други организации на Организация на обединените нации.

България оказва помощ на бежанците от войната в Украйна и по линия на Европейския механизъм за гражданска отбрана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР