Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция е класиран

...
Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция е класиран
Коментари Харесай

Българският павилион във Венеция е класиран в ТОП 10 на най-впечатляващите експозиции

Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция е класиран в ТОП 10 на най-впечатляващите експозиции на международния конгрес. Селекцията е на влиятелното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва, оповестиха от Министерството на културата.

" Убедителната и запаметяваща се апаратура в павилиона на България споделя за обезлюдяването на една страна, която в миналото е била земеделска, и за опустяването на селата, а в някои случаи и на градовете. Снимките на Александър Дюмарей документират изоставените учебни заведения в една страна, която е изгубила милиони свои жители през последните 40 години. Но има вяра и павилионът показва освен казуса, само че и вероятни решения “, написа изданието.

Българският павилион бе открит на 18 май тази година от министъра на културата Найден Тодоров. На 20 май бе извършен видео мост сред Венеция и София. Откритата полемика за бъдещето на обезлюдените райони се състоя в действително време в зала " Тициано “, част от културния център “Centro Culturale Don Orione Artigianelli ", където се обитава българският павилион, и в Aмфитeaтъpa пpeд Гaлepия Toплoцeнтpaлa – Kyб, Peгиoнaлeн цeнтъp зa cъвpeмeнни изĸycтвa в Coфия.

Събитието сплоти участници от разнообразни сфери, които изследваха опциите за възобновление на тези райони и вдъхване на нов живот в опустелите здания. В полемиката участваха министър Тодоров, арх. Божидара Вълкова, фотографът Александър Дюмарей, урбанистът Виктор Муньос, арх. Лиляна Тодорова, арх. Моника Маринова, арх. Елена Стойчева, Ива Бонева от съдружие " Ела “, политикът и държавник Мартин Заимов и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР