Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години

...
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години
Коментари Харесай

Освещават новия храм "Въздвижението на Светия кръст Господен" в столицата

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва през днешния ден 72 години и ще взе участие в освещаването на нов храм в столицата, отдаден на Светия и животворящ кръст Господен.

Патриарх Неофит ще оглави първата Света литургия, която ще бъде отслужена в новоизградения храм след неговото освещаване, осведоми бТВ.

В службата ще вземат участие митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи и свещеници.

След това, по традиция, ще бъде отслужен и молебен за предстоятеля на Българската патриаршия, с цел да се изпроси Божията плодородна помощ в нелекото му служение.

Храмът, който е отдаден на " Въздвижението на Светия кръст Господен ", се намира в столичния кв. " Лозенец ", в местността Кръста, там, където през 1878 година на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България.

Заради високото място, на което се е намирал кръстът и поради незастроената по това време местност, паметникът се е виждал отдалече. След неколкократно преместване, до преди дни, каменният кръст, разгласен за монумент на културата, се е съхранявал в близкия храм " Преображение Господне ". Сега той е подложен върху фундамент в непосредствена непосредственост до мястото, където е бил повдигнат през 1878 година - до олтара на новопостроения храм.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите " Джеймс Баучер " и " Черни връх " е почнал през 1998 година от така наречен Алтернативен синод, само че след това е бил " замразен ".

След компликации по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едвам през 2015 година поема построяването му, като след съществени преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни грешки, и след довършителни работи и вътрешно оформление, през днешния ден храмът " Въздвижение на Светия кръст Господен " е подготвен за енорийски храм за потребностите на православните християни от близките квартали.

Енорийски свещеници в новия храм ще са свещениците - Божидар Маринов и Константин Цанков, до неотдавна служили в храма при Софийската семинария, която е в столичния кв. " Лозенец ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР