Българският отбор по химия завоюва златен, сребърен и два бронзови

...
Българският отбор по химия завоюва златен, сребърен и два бронзови
Коментари Харесай

Българските олимпийци завоюваха злато, сребро и два бронза по химия в Париж

Българският тим по химия завоюва златен, сребърен и два бронзови медала на 51-вата Международна олимпиада по химия в Париж, съобщи Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН).

Дванадесетокласникът от Езиковата гимназия " Пловдив " Евгени Стателов спечели златен орден, Камен Петров (XII клас) от НПМГ - София е със сребърен, единадесетокласникът от СМГ Дамян Францов и дванадесетокласникът от НПМГ са с бронзови медали.

Техните ръководители са доцент доктор Донка Николова Ташева и доцент доктор Пенка Василева Цанова.

Четиримата ни състезатели премериха сили с представителите на над 80 страни от целия свят в теоретична и практическа част, и двете по 5 часа.

Отборът ни се прибира през днешния ден в 14:05 ч. с полет от Париж.

Началото на интернационалната спортна химия е сложено преди повече от 50 година в Чехословакия. Тазгодишното 51-во издание на олимпиадата се организира във френската столица. В него участваха 80 страни. Участниците в българския народен тим са четирима на брой и се избират всред най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и запазване на околната среда. Тази година четиримата ни състезатели надскочиха триумфите на миналогодишния тим (през 2018 година българският народен тим донесе комплект злато, сребро и бронз). От 2013 година насам българският тим се приготвя във високотехнологична и съвременна олимпийска лаборатория по химия, основана със средства от фондация „ Америка за България “. 

България е хазаин на олимпиадата през 1971 година и 1982 година

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки е съдружие с нестопанска цел, основано през 2010 година по самодейност на фондация “Америка за България ”. С финансовата поддръжка на фондацията Сдружението подкрепя развиването на националните олимпийски тимове по естествени науки в България, като провежда подготовката им за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади, и осведоми българското общество за в действителност забележителните триумфи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските тимове по естествени науки у нас са възпитаници сред 8-ми и 12-ти клас. От основаването на българското олимпийско придвижване (1959 г.) по естествени науки към 2018 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови - от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа филология, физика и химия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР