Българският научноизследователски кораб (НИК) Св. св. Кирил и Методий с

...
Българският научноизследователски кораб (НИК) Св. св. Кирил и Методий с
Коментари Харесай

Българският научноизследователски кораб пое към най-южния град на Земята

Българският научноизследователски транспортен съд (НИК) " Св. св. Кирил и Методий " с бордови номер 421 напусна военноморска база " Мар дел Плата " в Аржентина и пое в идващия стадий от задграничното си корабоплаване. Той към този момент плава към най-южния град на планетата - Ушуая, където се чака да дойде към 26 декември 2023 година, научи Varna24.bg.

Ушуая е най-южният град в Аржентина , ситуиран на канала Бийгъл . Думата " Ушуая “ идва от локалния език ямана и значи " залив, извърнат на изток “.

Градът Ушуая, който у столица на Огнена земя, се състезава с Пуерто Уилямс на остров Наварино, който принадлежи на Чили , за титлата да бъде най-южният град в света. Град Пуерто Уилямс се намира по на юг, само че съгласно чилийските закони той не е град (ciudad), а село (pueblo).

В Ушуая на борда на научноизследователския транспортен съд ще се качи първата група участници от 32-та Българска антарктическа експедиция, която ще бъде превозена до Антарктика и ще открие новия сезон на Българската антарктическа база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън. Групата ще включва учени, които ще извършват научни планове и логистици, които ще обезпечават работата на учените, естественото действие въз основата и ще продължат градежа на новата базова лаборатория.

От Мар дел Плата на борда на НИК-421 се качи офицерът капитан-лейтенант Лукас Алехандро Акоста Салседо (Lucas Alejandro Acosta Salcedo) от Военноморските сили (ВМС) на Аржентина (Armada Argentina). Той ще подкрепя навигацията на кораба при метода му към Ушуая през канал Бийгъл, през бурните води около нос Хорн и пролива на Дрейк и в зоната на оперативна активност към Южните Шетландски острови в Антарктика. Капитан-лейтенант Акоста ще обезпечава приемането и разчитането на бюлетини за метеорологичната конюнктура и прогноза от Метеорологичната работа на аржентинските Военноморски сили и при нужда връзка на испански с локалните управляващи и плавателни съдове в Антарктика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР