Българският лекарски съюз ще настоява неизплатената на болниците надлимитна дейност

...
Българският лекарски съюз ще настоява неизплатената на болниците надлимитна дейност
Коментари Харесай

Лекарският съюз иска надлимитната дейност на болниците да се покрие от излишъка в бюджета

Българският лекарски съюз ще упорства неизплатената на лечебните заведения надлимитна активност да бъде поета от бюджетния остатък. Това съобщи пред БНР ръководителят на съсловната организация доктор Иван Маджаров. Според него това заплащане би трябвало да бъде приоритет за тази година, а в бюджета на Здравната каса за идната година да бъде заложено повишение на стойностите на още клинични пътеки.

" За съжалението съществуването на надлимитна активност ни кара ние, преди всичко, да желаеме да бъде разплатена част от нея, а с нарастването на бюджета на здравната каса идната година, да преговаряме за покачване на цените в останалите специалности, в които в този момент нямаме завишение. Както и за повишение на цените за прегледите в доболничната помощ ", изясни той.

" По никакъв метод покачването на цени не може да докара автоматизирано до по-високи доходи в дадена болница, в случай че по принцип няма искащи да се лекуват в нея ", сподели още той, разяснявайки подписаният през седмицата анекс към рамковия контракт за 2018 година, с който се покачват цените на някои клинични пътеки, най-много в педиатрията, неонатологията и пулмологията.

Посочи, че за първи път по средата на годината се трансформират цени на клинични пътеки. " Какво ще се промени за пациентите? Разбира се, желанието на всички нас е да има лекари и пациенти по здравни грижи, които са задоволени от работата си, от самото възнаграждение. По този метод и пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения ", уточни той.

Той акцентира още, че " това не се отнася за извънболничната помощ като брой посоки.

На въпрос в случай че се оскъпят клиничните пътеки дали това ще се отрази позитивно на регионалните и общинските лечебни заведения, Маджаров изясни, че лекарският съюз не преглежда лечебните заведения по тяхната благосъстоятелност или по местоположението. " При всички положения се съобразихме с това какъв е профилът на пациентите, които посещават тези лечебни заведения. Наистина значително пациентите в тези лечебни заведения са първо и второ равнище педиатрия, тъй като това са всеобщите болести при децата Но отново наблягам парите в действителност се получават, в случай че има пациенти, в случай че пациентите изберат да посетят това лечебно заведение ".

Напомни, че нарастване на клинични пътеки през септември може да има единствено в случай че данните към 30 август демонстрират, че има икономии - това изискване бе записано в националния рамков контракт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР