Българският лекарски съюз реагира остро срещу агресия над лекарка от

...
Българският лекарски съюз реагира остро срещу агресия над лекарка от
Коментари Харесай

Агресия срещу медици: Жена окървави лицето на фелдшерка, роднини на починала към лекари: Няма да излезете живи оттук

Българският лекарски съюз реагира остро против експанзия над лекарка от Велико Търново и фелдшерка от Горна Оряховица.
 Фелдшерка напуща Спешна помощ след експанзия, сътрудниците ѝ обмислят групова оставка
Първо е нападната Наталия Арамянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица. Майка на бебе я удря с телефона си в лицето, тъй като фелдшерката " затворила вратата по-рязко ". В този миг Арамянова подготвяла документи за превозването на 5-месечния Давид в болничното заведение във Велико Търново.

35-годишната Звезда Илиева и синът ѝ пристигнали с кола за спешна помощ на Спешна помощ - момченцето вдигнало висока температура, имало и по-сериозен проблем. Майката се уплашила, тъй като дишал мъчно и изяснява пред Нова тв, че се е родил недоносен и с недостатък на сърцето.

Агресията бе провокира възмущението на сътрудниците ѝ, които излязоха на безмълвен митинг пред горнооряховското лечебно заведение.

Акушерката - с повече от 20 години стаж - е решила да напусне системата на опазването на здравето. Вече е подала заявката си за освобождение от служба.

За нападението споделя, че влезнала и вратата се хлопнала, тъй като е с подобен механизъм. Майката почнала да крещи: " Защо ми блъскаш вратата под носа? " и я блъснала с мобилния си телефон. Фелдшерката усетила, че от лицето ѝ тече кръв. Не може да се работи освен това състояние - трептя, с високо кръвно съм, нощес повръщах, изяснява дамата решението си да напусне.

Нападателката споделя, че е била предизвикана. Фелдшерката я попитала за какво не е пристигнала със личен транспорт, а е викала кола за спешна помощ, " два пъти ми тресна вратата ". Съжалявам, не съм подобен човек, приключва Звезда.

Часове по-късно експанзия е проявена и към лекарка - доктор Сибила Маринова от болницата " Д-р Стефан Черкезов " във Велико Търново. Роднини на пациентка, чието положение се влошило, отправили смъртни закани към лекарите там. Обвинили медиците, че са я " умъртвили " и че в случай че не я спасят, " няма да излезете живи отсам ". Жената умряла от бъбречна непълнота, а лекарите опазили служители на реда.

Тази заран Българският лекарски съюз излезе с остра позиция, в която застана твърдо зад медиците. Ето какво се споделя в нея:

Български лекарски съюз показва безпрекословната си поддръжка, както към доктор Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ - Велико Търново, по този начин и към Наталия Армянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица.

Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална експанзия над медицински лица. Случилото се с фелдшер Армянова, с доктор Маринова и нейния екип е следващата демонстрация на неоправдателно и недопустимо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на личното си предопределение и до момента в който се борят да спасят следващия човешки живот, да бъдат принуждавани да пазят своя личен.

Важно е да бъде основан работещ механизъм, който да отбрани лекарите на работното им място , с цел да може умерено да извършват отговорностите си. Необходими са цялостни дейности към предварителна защита на експанзията в лечебните заведения, тъй като там не е мястото за разпра и принуждение.

Български лекарския съюз е подготвен да предприеме всички вероятни дейности в тази посока и ще направи всичко по силите си, с цел да се увери, че законовият интрументариум ще постави завършек на това жестоко и безпричинно отношение към всички медицински лица.

Всеки от нас би трябвало да осъзнае жертвогoтовността на представителите на здравното съсловие и да почита ежедневните грижи, които те поставят за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки отговорностите си професионално, даже и в сложните условия на работа, в които са сложени.

БЛС моли към всички да бъдем по-човечни един към различен и да оценяваме труда на близък!

Позицията е подписана от доктор Иван Маджаров, ръководител на Управителния съвет на БЛС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР