Българският лекарски съюз (БЛС) е готов да подпише Националния рамков

...
Българският лекарски съюз (БЛС) е готов да подпише Националния рамков
Коментари Харесай

Лекарският съюз е готов да подпише рамков договор с НЗОК, но има условия

Българският лекарски съюз (БЛС) е подготвен да подпише Националния рамков контракт, само че единствено при съответни условия.

" В закона за удължение на бюджета написа, че Национален рамков контракт е допустимо да се подпише единствено след приемане на бюджет на НЗОК за тази година. Условие за сключване е сложено от законодателя. Досегашният Национален рамков контракт работи към този момент повече от 3 години, а от този момент се трансформираха доста неща, които не са разказани в в този момент настоящите наредби. Електронната система би трябвало да е нормативно уредена ", изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров по Bulgaria ON AIR.

По думите му, има схващане от отсрещната страна, че би трябвало да има еластичност при потреблението на болничните кревати. А терзанията на медиците са свързани с това, че са излезли от ритъма, в който би трябвало да действа опазването на здравето ни.

" Втора година работим без опция да осъществяваме нови хрумвания за промени в бранша. Това е загуба за цялото общество. Готови сме да бъдем градивни с всеки, който желае да направи смяна за положително. Разковничето е по какъв начин парите на данъкоплатците се разпределят по обособените пера и по какъв начин се пресмята тяхното разходване. Трябва да доближат до тези, които ги лекуват, с цел да получават качествена помощ здравноосигурените лица ", изясни доктор Маджаров.

Според него е нереалистично да има очакване за повече пациенти. 

" Когато някой пробва да ни убеди, че може да се плануват нови 300-400 хиляди хоспитализации през идната година, това е опит милионите, които е дал своя вот Народното събрание, да бъдат прикрити през нереалистично раздути упования. Трябва да се преизчислят през цени за действия, с цел да доближат до изпълнителите на здравна помощ ", акцентира доктор Маджаров.

От думите му стана ясно, че с към 30 млн. лева по отношение на предходната година е понижено финансирането на проучванията на кръвта, рентген, скенер... Всичко, което е обвързвано с диагностиката.

" Ще настояваме тези средства да бъдат най-малко колкото предходната година, с цел да подсигуряваме, че проучванията ще бъдат подсигурени ", посочи ръководителят на БЛС.

Той е на мнение, че потребителската такса не е инструмент за финансиране. 

" Беше въведена преди 20 години за рационално контролиране на потреблението. Трябва да се съсредоточим да подсигурим задоволително средства през повишение на цените за медицински действия за нашите сътрудници. Потребителската такса е политическо решение ", счита доктор Маджаров.

Въпреки избирането на постоянно държавно управление, той не чака да се случи нещо бързо в системата на опазването на здравето. " Трябва да знаем, че нямаме фрагменти и имаме районни диспропорции - няма рецепта, която да е годна за цялата страна ", означи доктор Маджаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР