Българският културен център и сдружение Цар Борис III в Охрид

...
Българският културен център и сдружение Цар Борис III в Охрид
Коментари Харесай

Сдружението Цар Борис III официално е заличено от Централния регистър на РСМ

Българският културен център и съдружие " Цар Борис III " в Охрид е премахнат от Централния указател на районен съд Македония след решение на Министерството на правораздаването и полученото негативно мнение от Комисията за приложимост на имената на исторически персони, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С това решение клубът повече не съществува като Неправителствени организации, ще бъдат заличени банковите сметки и ще бъдат прекъснати договорите за наем на пространства, с което на процедура те се заличават.

Същата процедура по Закона за сдруженията и фондациите беше извършена преди този момент във връзка с съдружие " Иван Михайлов " в Битоля.

Това е резултат от гласуваната единомислещо в Народното събрание смяна в Закона за сдруженията и фондациите, която забрани със задна дата основаването на организации, които с наименованието, програмата, задачите и активността си „ подбуждат и приканват към експанзия, към национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, геноцид, изтребване, разпространяване и подкрепяне, насърчаване и одобрение на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх по отношение на жителите на страната “, както се твърди в формалната анотация към възбраната.

В нея се споделя още, че сдруженията имат три месеца да сменят имената си.

БГНЕС напомня, че на 30 март министърът на правораздаването Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб " Цар Борис III " в Охрид.

Репортерът на БГНЕС от Скопие акцентира, че новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е оповестена от проруската и просръбска извънредно лява групировка „ Левица “.

Точно тази групировка на 6 октомври предходната година публично изиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „ Цар Борис Трети “.

Агенция БГНЕС напомня, че против клуба имаше пукотевица с огнестрелно оръжие, по знамение нямаше потърпевши. До момента няма информация, че причинителите се търсят.

Българският държавен глава реагира бурно на ходовете против българските клубове и разгласи тъжби до интернационалните съдилища, както и съобщи, че ще бъде известена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на изтощение и суматоха от македонска страна.

На 19 януари 2023 година в Охрид грубо бе пребит секретарят на Българския клуб " Цар Борис III " Християн Пендиков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР