Българският жестов език, който бе разработен и признат със закон,

...
Българският жестов език, който бе разработен и признат със закон,
Коментари Харесай

МОН: Българският жестов език дава старт за успешна реализация

Българският жестов език, който бе създаден и приет със закон, дава старт за сполучлива реализация на децата и учениците с повреден слух. Министерството на образованието и науката поддържа създаването на разнообразни методически управления, просветителни запаси и механически средства, които подкрепят образованието от най-ранна възраст на децата със слухов загуба и с други сензорни увреждания. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката доктор Мария Гайдарова пред участниците в първата по рода си в България интернационална научна конференция “Жестовият език в образованието и науката ”.

Тя уточни, че има създадени образователни стратегии по специфични образователни предмети , както и че е публикуван към този момент детски речник на българския жестов език (за експерти и родители). Мария Гайдарова акцентира, че хората, които имат повреден слух, са толкоз тъкмо пълноценни и ефикасни, както и всеки различен човек, и могат да допринесат за развиването на обществото.

По думите й приобщаването на тези деца в просветителната система (не единствено в специфичните учебни заведения, а и в останалите ) е задача за цялото общество. В този развой значима роля имат академичната общественост, опитът на преподавателите в специфичните учебни заведения и неправителствените организации.

Всяко дете би трябвало да се усеща особено в учебно заведение и да бъде подкрепено по най-хубавия метод, счита тя. Заместник-министърът посочи, че по националния състезателен календар на МОН всяка година се организират Ученически игри за деца с разнообразни увреждания, поддържат се и деца с разнообразни гении. Създадени са и облекчени условия за продължение на образованието им във висши учебни заведения - дава се поддръжка и на студенти, и на докторанти.

По време на конференцията учени о т България, Съединени американски щати, Канада и Германи я в границите на три дни ще споделят на практика опит и ще показват научни проучвания. Участниците разясниха смисъла на проучването на жестовия език от хора, които няма проблем със слуха, ролята на преводачите и голям брой решения, които биха дали опция на хората от общността на глухите да са пълноценни членове на обществото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР