Българският художник и иконописец Диан Костов ще открие своя изложба

...
Българският художник и иконописец Диан Костов ще открие своя изложба
Коментари Харесай

Български иконописец представя изложба във Виена

Българският художник и иконописец Диан Костов ще открие своя галерия в църквата Вотивкирхе във Виена. Събитието ще се състои на 16 май с присъединяване на куратора и арт управител Бернхард Бьолер, оповестява българският създател, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му експозицията, озаглавена „ Кръстопът. Цената на избора “, се реализира по покана на Йозеф Фаруджия, енорийски духовник на Вотивкирхе. Представени са към 70 икони, стенописи и плакати, които ще могат да бъдат прегледани до 29 май.

Изложбата е разграничена на три елементи. В началото е инсталацията „ Кръстопът. Цената на избора “, ситуирана директно до основния вход на Вотивкирхе. В първата част на изложбата Диан Костов изправя посетителите пред въпросите „ Къде отиваме “ и „ Кои сме ние “. Втората част на изложбата е ситуирана в централния транспортен съд на църквата и е отдадена на тематиката „ Път “. В тази част на експозицията са тематизирани десетте божи заповеди, вградени в илюзионистично изображение на небето. Третата част на изложбата стартира с трънен венец, под който има огледало.

„ Християнското изкуство се развива от 2000 години и би трябвало да продължи да се развива. Времената се трансформират, само че огромните въпроси на човешкото битие остават повече или по-малко същите. За да се приказва на хората през днешния ден посредством изкуство, което се е развивало през вековете, не може просто да се вършат копия на старите майстори. Според мен, през днешния ден иконописецът има две благоприятни условия - да продължи да прави копия на икони и да бъде майстор, или да се опита да сътвори икони, които се отнасят до днешния ден ", споделя Диан Костов.

Диан Костов е роден през 1971 година в Стара Загора. На 13-годишна възраст посещава за първи път ателието на Анастас Константинов (1956 - 2017), който става негов преподавател по живопис от 1984 до 1992 година

След като приключва гимназия през 1989 година, Диан Костов кандидатства да учи живопис в Художествената академия в София, само че не е признат. Това го води до иконография в Богословския факултет във Велико Търново. Първоначално желае да учи единствено една година и по-късно още веднъж да кандидатства в академията в София. Въпреки това, единствено няколко месеца след началото на образованието си, открива своето предопределение и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет и технологията и техниката на иконописта и иконографската комбинация.

Творбите му се занимават с безконечните въпроси. В иконописите и платната си Костов търси облици, в които участват знаците на нашето време. През 2019 година инсталацията му „ Кой си ти? “ беше показана на XII-ото Международно биенале на актуалното изкуство във Флоренция. От 2021 година инсталацията „ Животът е по-силен “ е на силоз на пътя сред София и Видин. Инсталацията демонстрира иконата на Божията майка Мария - Покровителка и фотоси на деца, родени през пандемичната 2020-2021 година Творбите на Диан Костов се намират в частни и публични сбирки в Европа, Съединени американски щати и Япония.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР