Българският хелзинкски комитет подготви и публикува информация на български, украински

...
Българският хелзинкски комитет подготви и публикува информация на български, украински
Коментари Харесай

Какво трябва да направят украинските граждани при влизането си в България |

Българският хелзинкски комитет приготви и разгласява информация на български, украински и съветски език за процедурите за влизане на украински жители в България. Информацията обгръща както досегашната написана по закон процедура за хората, които пътуват с постоянни документи, по този начин и случаите, при които по една или друга причина идващите на наша територия украински жители нямат нужните документи. В тези случаи те имат право да изискат леговище. Специално внимание е отделено на процедурите, засягащи децата.

България, като част от Европейския съюз (ЕС), има съглашение с Украйна за безвизов режим на пътешестване от 2017 година То дава опция на всички украински жители да влязат на територията на страната ни единствено със своите паспорти.

Украинските жители се пропущат през КПП-тата на България или Румъния след показване на украински биометрични паспорти и обитават на територията на Европейски Съюз (т.е. могат да преминат през Румъния и да останат в България) без виза за интервал до 90 дни на всеки 6 месеца. Веднъж влезнали на територията на България, украинските жители могат да изискат леговище, защото престоят им в границите на безвизовия режим е със период до 90 дни в границите на всеки 6 месеца.

Ако не имат биометричен паспорт, се изисква виза. В този случай, както и когато въобще нямат документи, украинските жители би трябвало да изискат интернационална протекция в първата страна, на чиято територия съумеят да влязат.

В момента Украйна не позволява мъже – украински жители, на възраст сред 18 и 60 година да напущат страната, тъй че те не биха могли да я изоставен законно, даже и да имат статут на непрекъснато пребиваващи в страна, членка на Европейски Съюз, да вземем за пример България.

След нападението на Русия над Украйна на 24.02.2022 година за украинските жители породи правото да потърсят леговище като бежанци в България и без да са изпълнени описаните условия и даже в случай че не имат годен паспорт за пътешестване в чужбина.

Съгласно българския бежански закон всеки човек може да подаде молба за леговище и интернационална протекция. Законът не слага като изискване съществуването на годен паспорт за подаването на такава молба.

Препоръчително е обаче, в случай че нямат годен паспорт, пълнолетните лица да показват на границата други свои документи с фотоснимка (лична карта, шофьорска книжка), от които несъмнено може да се откри тяхната идентичност и това, че фактически са украинци.

За децата под 14 година, които са дружно със собствен родител или различен пълновръстен родственик (баба, дядо, вуйна, чичо, пълнолетни брат или сестра) и които нямат паспорт и различен документ с фотоснимка, би трябвало да се показа удостоверени за раждане или различен формален документ, от който може да се удостовери роднинската връзка сред детето и пълнолетното лице.

Децата от 14 до 18 година могат при неналичието на паспорт да показват персонална карта, а в случай че нямат и такава – да покажат формален документ, който демонстрира роднинската им връзка с родителя или другите пълнолетни родственици, с които пътуват.

Деца под 18 година, които пътуват сами (непридружени деца), т.е. без свои родители или родственици, или които пътуват с други пълнолетни лица, с които нямат роднинска връзка и заявят на българската граница, че желаят да влязат в България да потърсят леговище и интернационална протекция, наложително се позволяват до територията на страната и се предават на обществените служби без значение от тези условия.

Молбата за леговище и протекция може да бъде подадена пред всеки български държавен орган, в това число и на контролно-пропускателните пунктове на границата пред чиновниците на граничната полиция.

Законът (чл. 58, алинея 6 от Закона за убежището и бежанците) задължава българската гранична полиция, в случай че чужденец, намиращ се на гранични контролно-пропускателни пунктове, в това число в директните зони на летището, съобщи, че желае да подаде молба за леговище и интернационална протекция, да му даде информация по какъв начин да направи това. За тази цел полицията би трябвало да обезпечи превод за улеснение на достъпа до българската бежанска процедура.

Молбата за искане на интернационална протекция от България може да бъде в вербален или писмен тип и би трябвало да съдържа следните данни:

До
Държавната организация за бежанците
на Република България

МОЛБА

от
име: ………………………
страна: ………………………
дата на раждане: ……………..
други самостоятелни данни: …………………..
(посочват се цивилен номер, паспорт, персонална карта)

Придружаващи деца под 18 години:
1). име: ……………………………………………, дата на раждане: ……………………
2). име: ……………………………………………, дата на раждане: ……………………
(посочват се всички съпътстващи лица под 18 години)

ИСКАНЕ: Моля да ми бъде предоставена интернационална протекция в Република България, защото тичам от войната в Украйна, почнала на 24.02.2022г.

Дата:………………….
Подпис:………………………..

Програмата за правна отбрана на бежанци и мигранти към Българския хелзинкски комитет обезпечава безвъзмездни правни съвещания, посланичество и адвокатска отбрана на хората, търсещи леговище и протекция в България.
Информацията може да бъде открита на украински и съветски език на страницата на БХК: https://www.bghelsinki.org/bg/news/informacija-za-hora-idvashti-ot-ukrajna.

Повече за правото на интернационална протекция можете да намерите на уеб страницата www.asylum.bg.

На страницата ни във Facebook https://www.facebook.com/bghelsinki непрестанно публикуваме обновена информация по тематиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР