Българският генерал-лейтенант Георги Иванов е първият българин, летял в Космоса,

...
Българският генерал-лейтенант Георги Иванов е първият българин, летял в Космоса,
Коментари Харесай

45 години слава!

Българският генерал-лейтенант Георги Иванов е първият българин, летял в Космоса, а през днешния ден се навършват 45 години от историческия полет.

Той е роден на 2 юли 1940 година в Ловеч. Родната му къща е Архитектурно-исторически резерват „ Вароша “.

Като възпитаник българският космонавт се занимава с парашуризъм. Той постъпва в българската войска през 1958 година и приключва Военното учебно заведение в Долна Митрополия през 1964 година като инженер-летец и с подготовка водач I клас.

На 1 март 1978 г Георги Иванов е определен за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос.  Той се образова в Център за подготовка на космонавти „ Юрий Гагарин “.

На 10 април 1979 година, в 20 часа и 34 минути московско време първият български космонавт е изстрелян в орбита към Земята на борда на галактическия транспортен съд „ Союз-33 “ с интернационален екипаж : пълководец на полета Николай Рукавишников.



На борда на кораба настава техническа нередовност, поради която той губи връзка с орбиталната станция „ Солют-6 “. Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, заради което системата за ръководство включва поправяне на скоростта.

По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. Скачването се оказва невероятно. Николай Рукавишников получава пристъп. През целия трагичен полет пулсът на Георги Иванов остава естествен и не се трансформира.

Когато се приземяват, след 31 цялостни обиколки към Земята, двамата космонавти се намират на 320 км югоизточно от Джезказган.

След като проучва този комплициран и ексклузивен полет, държавната комисия на Съюз на съветските социалистически републики стига до извода, че той е дал доста значими данни за по-нататъшно развиване на галактическите полети.

В Космоса Георги Иванов и неговият сътрудник Николай Рукавишников прекарват един ден, 23 часа и една минути.

Спускаемият уред на Космически транспортен съд „ Союз-33 “ през днешния ден се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „ Крумово “ край Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР