Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ продължава с доброто си финансово представяне,

...
Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ продължава с доброто си финансово представяне,
Коментари Харесай

76,4 млн. лв. е печалбата на „Булгатрансгаз“, но транзитът намалява


Българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ продължава с положителното си финансово показване, само че преноса на газ понижава в последната година. Това излиза наяве от междинния финансово доклад на компанията от януари до края на септември тази година. За деветмесечието компанията е формирала облага преди налози от 76,4 млн. лева Компанията е платила и дивидента на БЕХ за 2018 година, който е за 27,7 млн. лева Заделени са и още 5,9 млн. лева за фонд „ Резервен “, излиза наяве от доклада.

Паричните средства на „ Булгартрансгаз “ пък са се усили със забележителните 54% и към този момент са 484,1 млн. лева Общите доходи на компанията за деветте месеца на година се усилват с 30,1 млн. лева и към този момент са 286,9 млн. лева

По закон газовият оператор е длъжен да внесе и средства във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Дружеството и там е дало своя дан като е внесло 10,5 млн. лева за деветте месеца.

Любопитна детайлност при разноските на компанията е, че сдружението е дало 151 хиляди лв. през лятото за представянето на плана за газов хъб Балкан пред Европейската комисия в Брюксел. Очаква се точно средства от Европейска комисия да потекат към концепцията за българския хъб в идните години.

Вземанията на „ Булгартрансгаз “ от свързани лица бележат спад с 50% и са намалели до 16,4 млн. лева Основните вземания са от газовия снабдител „ Булгаргаз “ за даване на услуги за транспорт и предпазване. „ Булгаргаз “ е покрил съвсем напълно тези свои отговорности като е платил на оператора 12,5 млн. лева

„ Булгартрансгаз “ към този момент е акционер и в друга държавна компания – „ Булгартел “. БЕХ е взел решение половината от акциите на „ Булгартел “ да бъдат предадени на „ Булгартрансгаз “.

Пълно газохранилище и по-малък транспорт за Турция

От данните се вижда, че преносът на природен газ за вътрешна приложимост за деветмесечието е намалял с 8,84% и към този момент е 2,45 млн. мвтч.

С 9,45% до 10,7 милиарда куб. м пък е намалял и преноса на природен газ за прилежащите страни. По-конкретно са понижени доста доставките за Турция и Македония. За югоизточната ни съседка доставките са намалели с 1,4 милиарда куб м (15%) през деветте месеца на годината и в този момент са били общо 8,1 милиарда куб. м. Вероятно една от аргументите за това са доставките на гориво по газопровода „ Турски поток “, който към момента не работи с цялостния си потенциал. Планирано е това да се случи до две години.

За Македония пък доставките са се намалили с 10,7 млн. куб. м. Само доставките на синьо гориво за Гърция се усилват с 16,4% до 2,39 милиарда куб. м.

От данните на „ Булгартрансгаз “ излиза наяве, че 76% от транзитирания през страната ни природен газ отива за Турция. Ако през 2020 година доставките по Балканския газопровод бъдат заместени с тези от „ Турски поток “, каквито са проектите на съветската страна, то „ Булгартрансгаз “ ще загуби огромна част от приходите си, а директната мрежа ще остане полупразна. Именно поради това българската страна се чака да форсира плановете си за създаване на газова инфраструктура със прилежащите страни.

В идващите години се чака доста увеличение на броя на входните точки за доставка на природен газ. Това ще се случи след построяването на газовите връзки с Гърция, Турция и Сърбия. Те, дружно с румънската връзка, ще обезпечат нови благоприятни условия за доставки на природен газ от разнообразни източници, е записано в отчета на „ Булгартрансгаз “. По този метод ще се ускори и конкуренцията на пазара на природен газ у нас. Новите връзки ще обезпечат и опция за доставки на газ от LNG терминалите в района.

Добри трендове през този сезон се следят и при единственото ни газово вместилище „ Чирен “. В края на септември в него има природен газ за 6,1 млн. мвтч. Това е нарастване със 187,5% по отношение на същия интервал на предходната година. В същото време обаче добивите от там са намалели с 8,16% до 2,5 млн. мвтч. В документа няма информация до каква степен е стигнала " Булгартрансгаз " в основаването на нови сондажи за разширение на газовото вместилище.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР