Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация

...
Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация
Коментари Харесай

Кои главни пътища и гранични пунктове ще бъдат блокирани утре от протеста на земеделските производители?

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „ КОПА – КОДЖЕКА “, приканва за провеждането на кротичък митинг и земеделските производители да не се поддават на провокации.

Протестните дейности в страната и столицата ще се стартират от 18 септември с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове и основни пътища. Ръководството на БФС ще бъде на следващия ден със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина.

Инициативният комитет разгласи точките в страната, които предстоят да бъдат блокирани, оповестиха от фермерски съюз.

За Варненско блокадата ще бъде на пътя Варна – Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен).

Ето и останалите точки:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „ Борис Гюдеров “), Брезник (ул. „ Ангел Коцелянов “);

- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

Протестите са демократично средство за изложение на позиция и отбрана на ползите във всяка страна - член на Европейски Съюз. " Искаме да подчертаем, че за нас демократичните митинги, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български жител, което никой не може да лимитира, нарушава и лишава.

Апелираме за съблюдаване на демократичните практики, навреме секване на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на принуждение от всички страни ", сподели Георги Стоянов, ръководител на БФС. Според него точно поради неналичието на разговор, за първи път от години целият бранш излиза дружно на общ митинг.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание за непродължаване на възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна.

Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните претенции към ръководещите:

1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР