Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова Турция да спазва

...
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова Турция да спазва
Коментари Харесай

Евродепутат: Турция трябва да спре с териториалните претенции към съседите си

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев прикани Турция да съблюдава своите отговорности по договореностите с Европейския съюз. Позицията бе изразена в границите на постоянното съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент. На провелата се полемика по отношение на Европейската стратегия за миграция и съдействието с Турция в подтекста на мигрантската рецесия Радев настоя турската страна да приключи териториалните си искания по отношение на своите съседи. Евродепутатът акцентира, че никой не желае да бъдат създавани нови източници на напрежение, а тъкмо противоположното - да се търси спокойно решение на спорове.

Емил Радев разяснява и срещата на върха ЕС-Турция във Варна, както и обстоятелството, че 3 милиона бежанци живеят в южната ни съседка - три пъти повече от бежанците, пристигнали в Европа през 2015 година, когато бе възобновен краткотраен граничен надзор сред някои държави-членки. Българският евродепутат поздрави Турция за нейните старания за банкет на бежанците и акцентира нуждата Европейски Съюз да оказва финансова поддръжка. Той приветства удължаването на Механизма за Турция, който подкрепя бежанците в страната, в това число посредством даване на достъп до обучение и опазване на здравето, и прикани европейските водачи да обезпечат нужните финансови средства за реализирането на съответните планове.
Механизмът е резултат от съглашението сред Европейски Съюз и Турция от март 2016 година, което докара до стягане на граничния надзор от страна на Турция. Постигнато бе и понижаване на рисковите и нередовни влизания на мигранти през България и Гърция към Западна Европа с 97% по отношение на интервала преди въвеждането на ограниченията.

Емил Радев не пропусна да разяснява и обстановката с човешките права в Турция и арестите на редица на жители, включително и европейски. Той напомни отговорностите на Турция да съблюдава главните човешки права предвид на участието й в Съвета на Европа и я прикани да подсигурява обективен развой за всички обвинени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР