Българският енергиен министър Теменужка Петкова участва в провелото се в

...
Българският енергиен министър Теменужка Петкова участва в провелото се в
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Интегрирането на Западните Балкани към ЕС ще е основен приоритет

Българският енергиен министър Теменужка Петкова взе участие в провелото се в Талин, Естония неофициално съвещание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз, оповестиха от Министерство на енергетиката.

Основна тематика на срещата бе развиването на електроенергийната система на Европейски Съюз, укрепването й посредством усилване на връзките сред мрежите на страните. „ България поддържа напъните за реализиране на напредък по преструктурирането на европейската електроенергийна система и завършването на единния вътрешен енергиен пазар в Европейски Съюз, който да действа в интерес на потребителите “, акцентира Петкова.

В рамките на неофициалното съвещание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз министър Петкова организира срещи с делегациите на Германия, Австрия и Полша. Пред сътрудниците си тя показа целите за идното българско председателство в областта на енергетиката.

 img_0682 „ Ще насочим напъните си за реализиране на прогрес по „ енергийния пакет “, приемане на досиетата, свързани с енергийната успеваемост и енергийните индикатори на постройките. Подкрепяме устрема на Европейската комисия за понижаване на административната тежест при ръководството на Енергийния съюз. Споделяме визията, че съюзът следва да отразява спецификите на обособените държави-членки и да се базира на равнопоставеност “, сподели Теменужка Петкова.

По думите й по време на председателството страната ни ще подчертава върху усилване на съдействието и създаване на изчезналата енергийна инфраструктура сред страните от Западните Балкани.

Министър Петкова и зам.-министъра на енергетиката на Полша Михак Куртика разискаха предизвикването пред двете страни, обвързвано с признатия от Европейска комисия референтен документ за нови стойности за емисионни равнища на нездравословни субстанции в атмосферата. България и Полша се сплотиха към това, че новите условия изправят енергийния бранш пред съществено тестване, защото огромните горивни съоръжения създават доста количество от електрическата енергия.

Петкова се срещна и с Клод Турме, докладчик по Регламента за ръководство на Енергийния съюз. Според Турме страните от Югоизточна Европа следва да подчертават върху постигнатия си прогрес по използване на ограничения за енергийна успеваемост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР