Българският енергиен министър Теменужка Петкова смята, че проектът за АЕЦ

...
Българският енергиен министър Теменужка Петкова смята, че проектът за АЕЦ
Коментари Харесай

Петкова счита АЕЦ Белене за ключова и за регионалната енергийна сигурност

Българският енергиен министър Теменужка Петкова счита, че планът за АЕЦ " Белене " може да реши проблемите на района с възходящото търсене на електрическа енергия в композиция с все по-строгите екологични условия и провокациите на климатичните промени. Това свое мнение тя изрече по време на среща на върха, отдадена на енергийната сигурност в района, провела се в Белград в понеделник. Във форума участваха министри от Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, Унгария,Черна гора и Република Сръбска, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Страните от Югоизточна Европа са изправени пред съществени провокации, които изискват строителството на нисковъглеродни базови мощности, показала Петкова по време на срещата.

" Считаме, че планът за нова нуклеарна мощ може да играе основна роля за енергийната сигурност в района, както и за повишение на конкурентоспособността и икономическото му развиване “, допълнила тя. Петкова напомня, че поканата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене “ бе оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз на 22 май 2019 година

Петкова срещнала присъстващите и с реализацията на петте плана от общ европейски интерес, върху които продължава работа Електроенергийният систематичен оператор. " Осъществяването на петте основни плана върви по график и ще отговори на главните инфраструктурни потребности за повишение на преносната дарба на електроенергийната система в Югоизточна Европа по направление Север-Юг “, споделя тя..

Според нея за реализиране на обрисуваните упоритости са нужни взаимни старания на европейско ниво за справяне с новите провокации, които основава трансформиращият се Европейски енергиен пазар. " При реализирането на тези цели не би трябвало да се прави компромис със сигурността, надеждността и успеваемостта на действие на енергийната система, да се дава голословен превес на един или различен нискоемисионен енергиен източник, както и да се постанова неоснователна спомагателна тежест върху потребителите “, представена е Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР