Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е починал във Виена,

...
Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е починал във Виена,
Коментари Харесай

Български доброволец загина в Донбас, с дарения докараха тялото му в родината

Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е умрял във Виена, откакто е бил тежко ранен на украинския фронт, оповестиха негови другари. Гетов е в редиците на опълчението в Донецк от 2017 година, като в началото се е занимавал единствено с филантропична активност, а след това се включва и в сраженията, в отряда за специфични интервенции и бързо реагиране.

Българинът е бил тежко ранен, лекуван и превозен от Донбас в болница в Москва, откъдето негова близка го трансферира в лечебно заведение във Виена, само че след раняването той по този начин и не се възвръща. Издъхва на 25 февруари в австрийската столица.

Негови другари от Донецк се обърнаха с видеоапел за помощ във Facebook за помощ да бъдат събрани средства за превозването на тялото му на родна земя. В негова чест те изпяха на български и обичаната му ария " Моя страна, моя България ".

Близо 80 българи, множеството непознати, се отзоваха и събраха над 5200 лв., с цел да бъдат превозени тленните му остатъци до родния Плевен, където ще бъде заровен в събота след опело в храм " Света Параскева ". От даренията на ще бъде заплатено и погребението.

Гетов е бил строителен бизнесмен, който зарязва бизнеса си в Плевен и отпътува за Донбас. Там основава българско културно-просветителското общество " Възраждане ". Първоначално отпътува през 2016 година, с цел да прави филм за протичащото се в Донбас.

През 2017 година, шест месеца след идването си в Донбас, Гетов споделя в изявление тогава за " Фрог нюз ", че там се води революция от 4 години.

" Тук е революция. Много години се е работило в посока да разделят един народ и да го настроят един против различен. В момента войната е опозиционна. Води се единствено от артилерия и диверсионни групи. Мащабни интервенции няма. Води се тиха война. Коварна е, тъй като в нея умират почтени хора, деца, дами. Много е тежко да видиш по какъв начин деца, жена или остарял човек е раздран на части. Вадиш ги от калта, фекалиите. Дано този смут не стига до нас. Медиите оказват помощ тази война да се разпалва ", споделя Цветомир Гетов и прибавя, че в Донбас има значително българи доброволци, както и потърпевши бесарабски българи.

 Честване на 3 март в Донецк
Честване на 3 март в Донецк
Скрийншот: Facebook, персонален профил

" Поддържам връзки с всички общности. Опитвам да направя българско читалище. Намерил съм постройка за него. Обещаха мои познати да ми изпратят книги, национални носии, детски облекла. Помагам с каквото мога на бесарабските българи. Има доста огромни общности от гърци и арменци. Има над 140 националности. Тук е дребният Съюз на съветските социалистически републики. Градът е доста хубав, чист. Дори в България няма толкоз чист град. В Донецк като че ли има невидима завеса. От едната страна е парадайс, а от другата - пъкъл ", споделя още той в изявлението, обещано шест месеца след установяването му там.

Публикува в профила си във Facebook и видеосводка от дата 21 декември 2018 година, в която оповестява броя на убитите цивилни жители и офанзивите.



 Снимка: Facebook, персонален архив

Опелото пред тленните остатъци на Цветомир Гетов е в неделя, в 13:00 часа, в храм " Света Параскева ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР