Българският ChatGPT ще се използва безплатно поне в рамките на

...
Българският ChatGPT ще се използва безплатно поне в рамките на
Коментари Харесай

Основателят на INSAIT: Българският ChatGPT ще се използва безплатно поне за една година

Българският ChatGPT ще се употребява гратис най-малко в границите на една година от свички в България. Това сподели в предаването „ 120 мините “ предприемачът и създател на Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) Мартин Вечев.

„ Българският ChatGPT е един от плановете по който работим в INSAIT. Идеята е, че българските държавни институции, организации и компании ще могат да го вземат на диск или на флашка, да си го конфигурират и да го употребяват. По този метод те ще защитят персоналните данни на потребителите, т.е. те няма да излизат от даденото институция и изобщо от България “, изясни той.    

Езиковият модел е изцяло отворен с позволителен лиценз и ще може да се употребява свободно

BG ChatGPT ще бъде пуснат гратис, тъй като INSAIT осъществя този план в интерес на страната. „ За да имат българските компании същата технология, без да им се постанова да споделят персонални данни. Моделът на тази технология ще бъде безвъзмезден първоначално, само че ще забележим какъв брой дълго ще можем да го поддържаме безвъзмезден във времето. Но най-малко първата година сигурно ще е безвъзмезден “, разясни Мартин Вечев.

Предприемачът счита, че изкуственият разсъдък е кадърен да помогне на учениците и студентите в тяхното развиване, само че няма по какъв начин той да се яви на изпит вместо тях. „ Децата по този начин или другояче ще би трябвало да положат старания, с цел да се научат да вземат решение задания или да пишат есета. Изкуственият разсъдък би трябвало да им помогне в разгръщането на естествения им разсъдък “, безапелационен е той.

Може да взема решение от комплицирани задания до това да даде рекомендации по какъв начин се прави таратор

Призна, че една от неговата съществена цел е да задържи най-хубавите и надарени деца в България, предлагайки им развиване в INSAIT.

„ Минаха две години от основаването на Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Това се случи на 11 април 2022 година Времето лети. Това, което може да се види е, че INSAIT извърши всичко, което даде обещание. Това е нещо извънредно, тъй като се случи за доста малко време. INSAIT се трансформира във високотехнологичната визитка на България “, означи той.

През последните месеци и български политици станаха жертви на дълбока имитация

Мартин Вечев описа за визитата на японския министър на стопанската система Ясутоши Нишимура у нас – нещо, което не се е случвало през последните 50 години. „ Той пристигна тук поради INSAIT. Искаше да види тази институция, тъй като схваща защо става дума. Преди да пристигна у нас е бил в Румъния и е трябвало да отиде непосредствено в Гърция, само че се отби в София “, разясни той.

Според него по-важното в тази ситуация е, че след тази аудиенция в Япония всички приказват за INSAIT и за България като високотехнологична нация.

Няма потребност да присъствате физически в страната ни, можете да станете „ електронен жител “ – към този момент имаме над 100 000 такива, сподели още Маргус Цахкна

А интернационалните визити не стопират до тук – тази година Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии е посрещнал и представителите на Гугъл. „ както знаете те подариха на INSAIT над 3 млн. $ и предходната година те пристигнаха в София, с цел да видят какво се случва с това финансиране. Бяха извънредно впечатлени и имат намерение да изградят с нас доста по-мащабни връзки “, сподели още предприемачът.

От думите му стана ясно, че планът е съумял да събере над 30 млн. лева единствено от дарения и това финансиране е ориентирано напълно към надарените български деца. Мартин Вечев показа също по този начин, че INSAIT е съумял да притегли като преподаватели и откриватели доста български мозъци, които до този миг са учили и преподавали в чужбина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР