Българският бизнес приветства въвеждането на електронен подпис в личните документи.

...
Българският бизнес приветства въвеждането на електронен подпис в личните документи.
Коментари Харесай

Бизнесът приветства въвеждането на е-подпис, сочи проучване на БСК

Българският бизнес приветства въвеждането на електронен автограф в персоналните документи. Това излиза наяве от обичайното онлайн допитване на Българската стопанска камара (БСК) по отношение на положението на бизнес средата през изтичащата година и упованията за 2018 година Проучването е извършено в интервала 10 ноември – 10 декември 2017 година и сплотява отговорите на 790 участници, по-голямата част от които притежатели и шефове на предприятия (92%), и 8% чиновници, упълномощени да попълнят онлайн анкетата. В поддръжка на въвеждането на електронна идентификация са се оповестили 85% от респондентите.

 1

По отношение на работната ръка се резервира наклонността на сериозен недостиг на тесни експерти и изпълнителски състав, за сметка най-много на административен и спомагателен личен състав. Най-често срещаните дефицити при претендентите за работа са реалистичната самокритика и упованията за реализация, техническите/технологичните пълномощия и мениджърските/лидерските умения. Изключително ниска остава и удовлетвореността от дисциплината, в това число софтуерната и организационна, както и от желанието за учене през целия живот и това за развиване и професионално израстване. Като цяло, доминират междинните (3) и по-слаби (2) оценки за всички посочени в анкетата качества на работната мощ. Сравнително най-високо са оценени качествата за работа в екип, езиковите и отзивчиви умения. Проблем е и попълването и на мениджърските позиции.

 2

Преобладаващата част от работодателите показват подготвеност да влагат в образование на личния състав и в нарастване на трудовите хонорари, само че на база реализирани приемливи равнища на умения и пълномощия. Като цяло обаче наклонността е позитивна – през предходната година всеки трети интервюиран (34%) е споделил, че през годината е понижил броя на служащите си, а през тази далите отговор по този метод са 20%. Успоредно с това над половината интервюирани заявяват, че през 2017 година са нараснали работните заплати в своите предприятия.

 3

Има очевидно разминаване сред предлаганото на пазара на труда и потребностите на бизнеса, което обрисуват резултатите от допитването на БСК. Но до момента в който през 2016 година класацията на капиталовите цели беше „ човешки запаси – нови мощности – нови артикули “, то през 2017 година човешките запаси отстъпват първото място на вложенията в нови артикули. Същевременно се следи сензитивно оттегляне и при каузи на мениджърите, които заявяват желание за нарастване на вложенията в нови мощности, марки и патенти през идната година. Не са доста и фирмите, които са подготвени да влагат в нововъведения.

 4

Добрата вест по повод пазара на труда е, че желанията на интервюираните за 2018 година са свързани най-много с увеличението на размерите на произвеждане, създаването на нови артикули и търсенето на нови пазари. Всичко това неизбежно ще се отрази и върху проектите на работодателите за наемане на нови служащи, както и за увеличение на трудовите хонорари.

Прочетете още: Картовите разплащания набират известност за сметка на наложения платеж

В тазгодишното проучване на БСК е включена и тематиката за публичните поръчки, като 67% от интервюираните заявяват, че през 2017 година не са взели участие в сходни състезания, а останалите 33% се оказва, че са ставали очевидци на неточни и/или противозаконни практики при осъществяване на процедурите.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР