Българският бизнес изрази притеснения, че започналата война в Украйна ще

...
Българският бизнес изрази притеснения, че започналата война в Украйна ще
Коментари Харесай

Българският бизнес очаква войната да засегне износа на лекарства и бойлери

Българският бизнес изрази терзания, че почналата война в Украйна ще се отрази на износа на България на нишови артикули като медикаменти и ел. произведения, измежду които водещи са бойлерите.

" Някои нишови артикули в износа ни евентуално ще пострадат – фармация, електрически произведения за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), множеството капиталови артикули, какаови произведения, парфюмерия и козметика, видео игри ", показва Веселин Илиев, основен шеф " Международно икономическо съдействие " в БСК.

Българският експорт за Украйна варира в границите 250-350 млн. евро годишно, за 2021 година – 400 млн. евро. Изнасяме главно торове, фармация, машини и електротехнически произведения. От БСК считат, че борсовите артикули, каквито са торовете, няма да бъдат наранени значително. Дори е допустимо цените на торовете да се повишат, както това се случи с доста други борсови артикули.

Вносът е 500-600 млн. евро, за 2021 година надвишава 800 млн. евро. Вносът е съсредоточен в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк. Туристите от Украйна са 300-500 хиляди годишно допреди кCovid пандемията. Взаимните вложения са епизодични.

Междувременно от Съюза на интернационалните превозвачи предизвестиха, че има риск за доставките на артикули поради военния спор в Украйна. Председателят на организацията Йордан Арабаджиев изясни, че ще се търсят нови направления за ТИР-овете.

" И ние чакаме идващите дни да забележим по какъв метод ще се направи организация да се правят тези транспорти, тъй като имаме извънредно сериозен % превоз, който, първо, е от Турция за Русия, на второ място - от България за Украйна, Русия, Финландия и т.н ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР