Българският баскетболист Йордан Минчев излезе с официална позиция до медиите,

...
Българският баскетболист Йордан Минчев излезе с официална позиция до медиите,
Коментари Харесай

Йордан Минчев обясни защо не е част от националния отбор по баскетбол през това лято

Българският баскетболист Йордан Минчев излезе с публична позиция до медиите, в която реши да внесе повече изясненост към неговото неявяване от националния тим през това лято.

По негови думи главната причина да не играе за " лъвовете " през тази година " се корени в отношението на БФ Баскетбол " към него в последната една година след травмата, която той получи по време на международната подготовка против Босна и Херцеговина през юли 2022-а.

По този мотив Минчев, който през последния сезон игра за Рилски състезател, още през април е уведомил управлението на БФ Баскетбол, че ще отдели лятото, с цел да се " погрижи за тялото си и да се приготви за новия сезон ".

Бившият играч на Левски и Фенербахче обясни малко повече и към решението си да се включи в шампионати 3х3 макар информациите, че е бил контузен.

Ето я и цялата позиция на Йордан Минчев:

Реших да не заставам безучастно във връзка последните вести и мнения по отношение на това, че не съм част от националния тим през това лято. Бих желал да внеса и малко повече изясненост за присъединяване ми на шампионати 3х3 в последните седмици, което също стана обект на разнообразни тълкования.

Основната причина да не съм в националния тим се корени в отношението на БФ Баскетбол към мен в последната една година, откакто получих травма по време на една от квалификациите, тази против Босна и Херцеговина. Без да встъпвам в елементи, се стигна до неверна диагноза, вследствие ненавременна интервенция, провален сезон с новия ми тим в Унгария. През цялото това време, намирах самичък способи да се възвръщам, несъмнено с поддръжката на хората, които постоянно са били до мен по време на сложни моменти като този. Междувременно стартира връзката ми с БФБ, с цел да ги уведомя за положението си, очаквайки оттова да се изпълнят отговорностите по наложителната застраховка на всеки един народен играч. Предоставих нужните документи и оттова, до сегашния миг, не преставам да чакам БФБ да извърши своите отговорности. Извън чисто финансовите такива, наблягам, че само лекар Белев се отзова на това да ми помогне през този интервал, приключил и с интервенция, за която ми се наложи да се апелирам на унгарския клуб да поеме разноските, и те го сториха, макар че не бяха длъжни по контракт, откакто престоят ми там бе едвам две седмици.

След като получих това отношение от страна на БФБ, пристигна и решението ми да уведомя федерацията, още през месец април 2023, с публично писмо, че имам намерение да отделя лятото да се погрижа за тялото си и да се приготвя за новия сезон. Тук желая да припомня, че точно поради травми и здравословни проблеми през последните три години, съпроводени с три интервенции, по този начин и не съумях да завърша цялостен сезон. Дойде стадий в моята кариера, в която към този момент не мога да върша взаимни отстъпки с тялото си, както и да пожертвам още веднъж да слага професионалния си път на пауза и да се върна за следващ път на нула. Знаете, че завърших сезона с Рилски състезател, на които благодаря за грижите. Приех предлагането на тима тъкмо поради това отношение, макар че имах диалози и с ЦСКА и Балкан.



Точно тези свои доводи споделих с господин Барчовски в телефонен диалог при започване на месец юни. От негова страна получих схващане и неговото увещание, че това мое решение няма да докара до проблеми за мен. Останах с усещането, че всичко сред нас е изяснено.

Много се надявам да бъда свестен вярно, тъй като при едно друго отношение и обстановка, в никакъв случай не бих отказал да нося националния екип.

Правил съм го години наред и се надявам да имам опция да го върша още доста за напред. Пожелавам единствено здраве и триумфи на всички мои сътрудници, които са част от отбора, и се надявам никой да не се озовава в моето състояние. Надявам се федерацията да стартира да мисли и да се грижи за своите играчи от самото начало, а освен по време на мачове. Видях, че много други играчи са отклонили повиквателните си и се надявам да не са се подвели по моето решение.

Относно моето присъединяване на шампионати баскетбол 3х3 – това не бе планувано и по никакъв метод не е обвързвано с решението ми за националния тим. Получих покана от представители на федерацията няколко дни след диалога с господин Барчовски. Обмислих концепцията, дадоха ми време за това, а това, което ме притегли, бе цялостната концепция – да дадем късмет на 3х3 у нас, защото той към този момент е олимпийски спорт и по целия свят се развива сполучливо. Организаторите ми обясниха, че моето присъединяване в този тим ще бъде доста потребно за популяризирането на идеята. Нещо, което се и случи, въпреки и не наложително с позитивен знак. Смятам, че феновете на баскетбола в България към момента са надалеч и не са изцяло осведомени с капацитета на спорта баскетбол 3х3 и това, което прави за развиването му.

Бях неприятно сюрпризиран от интерпретациите на новините за моето присъединяване на тези шампионати 3х3, както и вълната от мнения по тематиката. Предвид диалозите ми с господин Барчовски, бях още по-изненадан да прочета и неговите думи. Ако един състезател е толкоз значим за националния тим, по този начин ли би трябвало да се постъпва с него, когато не може да е пълностоен?! Не диря отговор на този въпрос, аз съм направил изводите за себе си.

Това бе и основната причина да реша да споделя обществено всичко горенаписано. Нямах предпочитание да сътворявам спомагателни полемики, както се случва, само че когато става въпрос за мен и моето име, бе неотложно.

Оттук-насетне се надявам да успеем за запазим положителния звук на взаимоотношения и се надявам всички в баскетбола да успеем да намерим общ път напред.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР