Българските Военноморски сили проведоха противоминни действия за унищожаване на мини

...
Българските Военноморски сили проведоха противоминни действия за унищожаване на мини
Коментари Харесай

Унищожиха мини от Първата световна война

Българските Военноморски сили организираха противоминни дейности за заличаване на мини от Първата международна война, които бяха открити по време на българо-румънското противоминно обучение „ Посейдон 2020”. На морското дъно бяха открити пет бойни морски мини вид „ ЕМА “ и една морска мина вид „ EMC “.

Боеприпасите бяха открити по време на плануваната в границите на учението противоминна интервенция от минните ловци от състава на Втората непрекъсната противоминна група на НАТО (SNMCMG2). Мините вид „ EMA “ са котвени, контактни, с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг.

Те могат да бъдат поставяни от надводен транспортен съд или подводница. Мината вид „ EMC “ е също котвена, контактна, само че с по-голям диаметър и военен заряд от 300 кг.

За обезпечаване на сигурността регионът, в който бяха открити мините, беше изолиран за мореплаване и подводни действия. Противоминните дейности са извършени от 6 ноември до 18 ноември 2020 година в Несебърския залив.



Координатор и началник на взривните действия беше капитан III сан Илия Стойчев – шеф на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

В противоминни дейности участваха минен ловджия „ Цибър “, водолазните катери „ Капитан II сан Никола Фурнаджиев “ и „ Форос “, водолазните групи за осъществяване на проучване, разкриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловджия „ Цибър “.

Действията на персоналния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото равнище на подготовка, като в същото време показва, че минната заплаха остава настояща даже и 100 години след края на Първата международна война.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР