Българските власти решиха да изгонят от страната представителя на Руската

...
Българските власти решиха да изгонят от страната представителя на Руската
Коментари Харесай

Българските власти решиха да изгонят от страната представителя на Руската православна църква

Българските управляващи взеха решение да изгонят от страната представителя на Руската православна черква (РПЦ) в Софияархимандрит Васиан (Змеев), заяви, базирайки се наТАСС, на обява на съветското посолство в България.

" На 21 септември т.г българските управляващи започнаха груби дейности, с цел да експулсират от страната настоятеля на Подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан и двама чиновници на църквата " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ", написа посолството в канала си в " Телеграм ".

" Те сметнаха, че отец Васиан съставлява опасност за националната сигурност ", обяснили за съветската организация от съветската дипломатическа задача. Не се прецизира същността на претенциите към чиновниците на РПЦ.

Според данни на уеб страницата на Руската православна черква архимандрит Васиан е назначен за предстоятел на Руската православна черква в София през март 2018 година Преди това той е служил като представител на патриарха на Москва и цяла Русия в Беларуската екзархия. Възведен е в архимандритски ранг през 2016 година

През декември 2022 година протестиращи блокираха църквата " Свети Николай " в столицата на България, в която участваха съветският дипломат Елеонора Митрофанова и Волоколамският митрополит Антоний (Севрюк). Протестиращите недоволстваха от визитата на митрополита, който е началник на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква, заела блестящо провоенна и антиукраинска позиция след началото на съветската експанзия от февруари 2022 година

Обяснението за какво митрополит Антоний е в София по това време бе, че е взел участие в тържествата във връзка 70-годишнината на подворието на Московския и цяла Руси патриарх в българската столица.

" Възмутени сме от обстоятелството и формата на взетото от българска страна решение ", написа още посолството в София. " Очевидно е, че настоящето управление на България си е сложило задачата да унищожи освен обществено-политическите, културните и филантропичните връзки сред нашите страни, само че и да скъса връзките сред сестринските Руска и Българска православна черква и да озлоби съветския и българския нации един против различен. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР