Българските туристически и рибарски сектори се обявиха категорично против ветрогенераторите

...
Българските туристически и рибарски сектори се обявиха категорично против ветрогенераторите
Коментари Харесай

Туризмът в протестна готовност: Защо в Ница няма перки?

Българските туристически и риболовен браншове се оповестиха изрично срещу ветрогенераторите в Черно море.

" Сектор " Рибарство " не включва единствено рибарски фонд. България има доста предприятия, които затварят кръга на произвеждане - от водата до масата. Рибите най-вероятно ще изпаднат в стрес. Дълбочината, на която бяхме осведомени, че ще бъдат построени ветропарковете, е прекомерно близка. Най-вероятно ще би трябвало да плуваме по-далеч, да вървим пред румънския бряг, пред Грузия, Украйна, с цел да ловим риби, които да доставяме. Хората са потънали в заеми, с цел да изплащат кораби, заводи, а ние нямаме сигурност ", коментира изпълнителният шеф и представляващ Асоциацията на производителите на рибни артикули доктор Йордан Господинов в студиото на  " България заран ".

По думите на съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров ветропарковете в морето биха донесли вреди и на заведенията, тъй като екскурзиантът ще вижда перки и няма да се любува на хубава панорама.

" В нашето Черно море се наляха доста средства за създаване на добра инфраструктура. Нека излязат повече енергийни специалисти и да се намерения дали всяко нещо, което е зелено, би трябвало да се приложи, тъй като е на ниска цена ", добави Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Господинов посочи, че не са срещу зелената сила. Според него България би трябвало да се развива, само че не непременно и не за сметка на избрани браншове.

" След 80-90 метра ние не ловим морски жители, тъй като няма живот. Трябва да се направи дълго двугодишно проучване по какъв начин ще повлияят на типовете, на екосистемите, на стопанската система. Секторът е неглижиран и не се знае дали след монтирането на тези перки ще можем да съществуваме. Десетки милиони са теглили компаниите да създадат заводи. Рибарите са подготвени на протестни дейности ", съобщи доктор Господинов.

" Начинът, по който се одобри законът на първо четене, е меко казано пошъл. Не се вземат съответни ограничения - да си напишат домашното и да изтеглят закона, първо да кажат какво се случва с хората, които си изкарват прехраната от местата, където желаят да поставят перки ", прикани Петров.

Д-р Господинов изясни, че в настояванията им няма никаква политическа ангажираност и уточни, че са търсили контакт с всички политически сили.

" Става въпрос за стопански ползи и занаят. Искаме да запазим поминъка си и се борим за прехраната си. Този закон ще свърши работа единствено на офшорните вятърните вложители. Перките може да работят като риф, не знаем дали няма да се промени и температурата на водата ", сподели изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули.

" Германия, Англия, Дания и Люксембург НЯМАТ летен туризъм - по тази причина могат да си разрешат да поставят перки. И същите идват на море у нас. Защо да идват у нас, с цел да гледат перки ли? Защо в Ница няма перки?, попита Петров. 

" България да се развива с ресурсите, които има, да не се опитваме да вкарваме неща, които не са пригодни. Това ще докара до стопански срив ", предизвести Петров.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР