Българските спортисти със Синдром на Даун спечелиха 6 медала -

...
Българските спортисти със Синдром на Даун спечелиха 6 медала -
Коментари Харесай

6 медала за спортистите ни със Синдром на Даун от Световните игри в Аржентина

Българските спортисти със Синдром на Даун завоюваха 6 медала - 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, на най-голямото състезание на Америка - American Tri Games, което се организира в Буенос Айрес, Аржентина.

В конкуренцията участваха над 200 спортисти от 11 страни - Бразилия, Чили, Колумбия, Съединени американски щати, Гватемала, Мексико, Уругвай, България, Португалия, Албания и Аржентина. Те се бориха за оценките в девет типа спорт - спортна гимнастика, баскетбол, лека атлетика, футзал, джудо, плуване, тенис, тенис на маса и артистично плуване.

Александър Асенов стана шампион на дълъг скок и завоюва бронз в триатлона, а Радена Ангелова взе злато в скока на дължина и сребро на 100 метра тичане. Емилиян Костадинов завоюва сребро в шестобоя по спортна гимнастика. Момчетата от щафетата ни 4×100 метра пък се окичиха с бронз. На косъм от медалите остана Боян Вандов, който се класира четвърти в тласкането на гюле.

Надпреварата е част от спортния календар на Световната федерация за спортисти със Синдром на Даун – SUDS. Спортистите се състезаваха в

“Има доста младежи със Синдром на Даун и с други дефицити в България, които могат да пробият в спорта! И това е едно от дребното неща, които могат да ги накарат те да бъдат пълноценни хора ”, коментира председателят на Федерация за приспособена физическа подготовка Слав Петков.

Той благодари на Българската федерация по гимнастика, в лицето на Красимир Дунев и Йордан Йовчев, за предоставената на състезателите опция да се приготвят в подобаваща база и с професионални треньори като Даниел Алексиев и Здравко Куртев. През последните месеци Емилиян Костадинов работи с тях в залата на Национална спортна база „ Раковски “. Гимнастиците вземат участие и в първия кръг на Държавното състезание, паралелно с най-хубавите състезатели.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР