Българските проекти за цифров преход по Европейския механизъм за възстановяване

...
Българските проекти за цифров преход по Европейския механизъм за възстановяване
Коментари Харесай

Министерството на транспорта готви IT проекти с 1.2 млрд. европари

Българските планове за дигитален преход по Европейския механизъм за възобновяване и резистентност ще бъдат готови в синергия сред страната и бизнеса. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известия Росен Желязков на среща по негова самодейност с представители на Държавната организация за електронно ръководство, Комисията за контролиране на известията и мобилните оператори.

До седмица Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията ще показа тематична рамка на евентуалните планове, а по-късно разискването ще продължи оперативно в границите на работна група с присъединяване на представителите на страната и бизнеса, посочи министърът.

„ За България цената на поддръжката е малко повече от 6.2 милиарда евро, от които 20% са планувани за финансиране по така наречен дигитален преход. Възможните планове са създаване на високоскоростни мрежи, обезпечаване на гигабитова съгласуваност за центрове на обществения живот – здания, лечебни заведения, гари, учебни заведения, цифровизация на обществената администрация и основни браншове като опазване на здравето, превоз и обучение “, сподели още Росен Желязков. По думите му, разискването на плановете с Европейска комисия ще стартира през октомври.

Министърът очерта като удобно авансово изискване, че в създадените от МТИТС съществени стратегически документи, цифровата съгласуваност е заложена като приоритет.

Росен Желязков увери, че от страна на страната и трите ангажирани институции в бранша си партнират и работят добре. Представителите на операторите показаха подготвеност да се включат в планове за дигитален преход и завиха, че поддръжката на страната е изключителна значима в сфери, в които няма комерсиално съображение за частни вложения като инфраструктурата и услугите в отдалечените региони.

„ Мислим в една посока, задачата е да реализираме жизненост на плановете и да избягаме от вложението в ненужна инфраструктура. Затова в този момент се прави разбор на мрежите за наличните запаси да се употребяват споделено “, сподели в умозаключение министър Желязков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР