Българските продажби на мед и стоки от мед в държави

...
Българските продажби на мед и стоки от мед в държави
Коментари Харесай

Износът нараства с 3% през 2019 г.

Българските продажби на мед и артикули от мед в страни отвън Европейски Съюз понижават с 15.2% през 2019 година до 1.77 милиарда лева

© Цветелина Белутова Продажбите на български артикули в чужбина нарастват с 3.3% през 2019 година до 57.9 милиарда лева Темпът се форсира по отношение на регистрирания през 2018 година, само че едва - тогава нарастването беше 2.6%. Сега износът към трети страни се възвръща, само че пък закъснение регистрират продажбите в страни от Европейски Съюз. Като цяло през 2019 година износът към страните членки нараства с 2.8% на годишна база, а към търговски сътрудници отвън съюза - с 4.4%.

Значителен тласък за експорта към трети страни през 2019 година идва от продажбите на житни растения и горива, до момента в който при изделията от мед и оръжията е очевидно намаляване по отношение на 2018 година За тези придвижвания при някои от стоковите групи водещ фактор са измененията в борсовите цени, само че при оръжията повода е спадът в размери, което беше предстоящо в сектора. Годишни данни за Европейски Съюз ще бъдат налични след месец, само че към края на ноември числата демонстрират нарастване на продажбите на руди от благородни метали, машини и апарати, само че и тук понижава износът на медни артикули.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Продажбите в трети страни

През 2019 година са продадени български артикули на обща стойност 19.13 милиарда лева в страни отвън Европейски Съюз, което е с 4.4% над равнището година по-рано. Почти един милиард от общата сума идва от експорт на житни растения, като самото нарастване се дължи на по-силни продажби на пшеница (661 млн. лева.) и царевица (217 млн. лева.). Ръст бележи и експортът на горива - с 12.7% по отношение на 2018 година до 3.5 милиарда лева, като тук покачването е по-голямо във връзка с количествата, което евентуално компенсира спад на цената.

От друга страна, няколко категории артикули записват значително намаляване. Продажбите на мед и артикули от мед понижават с 15.2% през 2019 година до 1.77 милиарда лева, а при " Специфични артикули и придвижвания ", където се намират оръжия, амуниции и други, спадът е с 27% до 915 млн. лева Намалява и сумата в група " Изделия от чугун, желязо или стомана ", само че това е по-скоро вследствие на еднократен резултат, който афектира базата през 2018 година Тогава сумата беше доста по-висока поради мощен " експорт " към Турция на тръби, употребявани за газопроводи.

Ръст е забележим и при продажбите на машини и апарати (с 15.4% до 1.13 милиарда лева.), авточасти (16.3% до 265 млн. лева.), въпреки и с по-слаб резултат за общия експорт към трети страни. От друга страна пък, износът на електрически машини леко понижава - с 3.5% до 1.74 милиарда лева през 2019 година

Предварителна картина за износа към Европейски Съюз

По предварителните данни на Национален статистически институт излиза наяве, че българският износ към страни - членки на съюза, нараства през 2019 година с 2.8% при над 9% през миналата година. Това се равнява на продажби за 38.77 милиарда лева

Подробни данни за годината ще бъдат оповестени през март, само че картината към ноември разрешава да бъдат изведени няколко извода. Така да вземем за пример спадът на продажбите на медни съставни елементи евентуално ще продължи - към ноември износът в тази група понижава със 17% до 2.22 милиарда лева вследствие на по-малки количества. Нараства обаче експортът на благородни метали, като тук евентуално става въпрос за златните - нарастването е с 31% до 872.8 млн. лева към ноември на годишна база.

Добра вест пък е, че и тук е очевидно нарастване на износа на машини, апарати и елементи. Най-голямата група - електрическите машини, записва растеж 8.5% до 4.32 милиарда лева, а при авточастите сумата доближава 1.62 милиарда лева към ноември, или 18.6% над равнището през януари - ноември 2018 година Групата с машини и елементи за тях, които не са електрически, регистрира продажби за 3.52 милиарда лева, което е растеж с 5.7% на годишна база към ноември.

Вносът пада поради съветските нефтени масла

Предварителните данни демонстрират, че през 2019 година вносът на непознати артикули в България понижава с 2.5%, което се дължи на 12% спад на покупките на артикули от трети страни.

Според подробната разбивка понижението идва съвсем напълно от по-слаб импорт на минерални горива и масла - цената на покупките през годината пада от 6.83 милиарда лева до 3.95 милиарда лева по отношение на 2018 година Причината - по-нисък импорт на сурови нефтени масла и нефтен газ, като разликата идва от количествата. Очаквано понижението е очевидно в данните за импорт от Русия - тук сметката за горива и масла пада от 5.3 милиарда лева до 2.95 милиарда

Също по този начин понижава и вносът на медни руди (от 1.2 милиарда до 733 млн. лева.), рафинирана мед и необработени медни сплави (от 381 млн. до 232 млн. лева.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР