Българските превозвачи ще трябва задължително да връщат камионите си в

...
Българските превозвачи ще трябва задължително да връщат камионите си в
Коментари Харесай

Кабинетът одобри задължителното връщане на камионите в България

Българските превозвачи ще би трябвало наложително да връщат камионите си в България на 8-та седмица след осъществен интернационален курс. Това условие по Пакет Мобилност I, което е най-неприемливо за сектора, влезе в действие от февруари 2022 година, само че защото България, дружно с още 8 страни се възпротивиха, наредбата не бе транспонирана в българското законодателство. Днес обаче кабинетът гласоподава промени в Закона за автомобилните транспорти, с които се вкарва условието.

Припомняме, че през февруари 2022 година транспортният отрасъл провежда конференция, на която съобщи, че са в неразбиране какво да вършат след влизането в действие на наредбата на европейско равнище, а връзката с транспортно министерство куца. Тогава транспортен министър бе Николай Събев от " Продължаваме промяната ".

Превозвачите нямаха информация по отношение на общата тъжба, подадена през 2020 година от България, Полша, Кипър, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Румъния до Европейския съд за прекъсване на наредбите, включени в пакета. Въпреки че към момента делата текат, съдът не взе решение да отсрочи използването на ограниченията по пакета до финалното изговаряне. Така България на процедура няма различен избор с изключение на да транспонира пакета.

Припомняме, че законопроектът бе качен за публично разискване през октомври предходната година. Именно той в този момент е утвърден от кабинета и планува превозвачите „ да провеждат активността си по метод, който подсигурява, че транспортните средства, които се употребяват за интернационален транспорт на товари, се връщат в експлоатационния център на превозвача в границите на 8 седмици след овакантяване територията на Република България. “

Целта е да се подсигурява, че автомобилните превозвачи, открити в страната, имат фактически и трайно наличие на територията на България и реализират транспортната си активност отсам, а по този начин се реализира и една от главните цели на регламента - противопоставяне на така наречен „ пощенски кутии “ и обезпечаване на лоялна конкуренция и равнопоставени условия на вътрешния пазар в бранша на автомобилния превоз.

Фирми, извършващи транспорти на товари в чужбина с коли над 2.5 тона, към този момент ще подлежат на лицензиране. Досегашното условие предвиждаше приемане на лиценз единствено за тези, които правят интернационална транспортна активност с коли над 3.5 тона.

Увеличава се срокът за предпазване на документите, с които се записва времето на ръководство, спиранията и почивките на лидера през настоящия ден и тези през предходните дни, от 28 на 56 календарни дни. С посочените промени се цели повишение на успеваемостта на контрола, осъществяван от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ при определяне на действителните времена на ръководство, спирания и почивки на лидера.

Предвижда се глоба за изключително тежко нарушаване на лидер, който ръководи моторно транспортно средство, оборудвано с тахограф и не употребява тахографски лист или карта на лидер всеки ден, през който ръководи транспортното средство, считано от момента на поемането му. Предложената смяна цели реализирането на оптимално ефикасен крайпътен надзор от страна на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация, касаещ времето на ръководство на водачите.

Сега следва кабинетът да входира законопроекта и в Народното събрание.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР