Българските предприятия не отстъпват на чуждестранните инвеститори, когато става дума

...
Българските предприятия не отстъпват на чуждестранните инвеститори, когато става дума
Коментари Харесай

Кандидатите за "Фабрика на годината": поравно чужди и местни, основно от Пловдив

Българските предприятия не отстъпват на задграничните вложители, когато става дума за софтуерни нововъведения в производството. Близо половината от участниците в, който " Капитал " провежда за първи път като продължение на самодейността си " Индустрия 4.0 ", са с българска благосъстоятелност, демонстрират систематизираните данни. До крайния период 6 ноември кандидатури бяха подадени от общо 24 компании, а най-малко още толкоз решиха, че към момента не са задоволително новаторски, с цел да се включат в надпреварата тази година.

В момента тече самостоятелна оценка по справедливи критерии, създадени в партньорство с Trakia Tech, Novarto и PriceWaterhouseCoopers., когато ще бъде и самата гала по награждаване. Той ще носи наградата до идващото издание на състезанието през 2023 година Целта на самодейността е да поддържа производителите в страната в конкурентната им борба на международния пазар, както и да даде гласност на положителните образци, насърчавайки повече предприятия да се модернизират. Профил на новаторските компании

Кандидатствалите компании са разнообразни по мярка - от дребни компании до индустриални колоси, продуктите им също са разнородни. А това потвърждава, че софтуерните нововъведения имат място във всяко едно произвеждане.

Общо 10 от претендентите са с напълно българска благосъстоятелност, а в още два има българско присъединяване. От задграничните вложители доминират тези от Германия и Съединени американски щати, останалите са от други европейски страни.
Реклама
Почти половината компании работят в разнообразни сегменти на машиностроенето, само че има също компании в областта на металообработката, електротениката, хранителната промишленост и други

Най-много са претендентите от Пловдив, който с развиването на индустриалната зона край града се трансформира в индустриален център на страната, а като цяло доминират участниците от Южна България. Това надали е изненада, като се има поради, че неналичието на съответна инфраструкутра накара вложителите да заобикалят северната част на страната. Технологии в деяние

Отговорите на претендентите демонстрират, че съвсем всички те употребяват осведомителни системи при планирането и ръководството на производството, а съвсем всички - за финанси и счетоводство. Системите са известни още при доставките и складовата активност, а най-рядко се употребяват за ръководство на вложенията.

Абсолютно всички компании създават вътрешно свои бизнес решения. Най-често те са свързани с индустриални технологии и в по-малка степен с IT. Инвестициите в програмен продукт обичайно са под 3% от годишните обороти на фирмите, въпреки че има няколко изключения, които влагат повече от 10% от приходите си.
Реклама Всички компании създават вътрешно свои бизнес решения, най-често за индустриални технологии.
Въведените нововъведения са разрешили на предприятията да работят надеждно, като съвсем никое от тях не е спирало непредвидено работа поради софтуерни проблеми.

Почти всички компании чакат да възвърнат вложенията, които са създали в роботи, автоматизация и програмен продукт, в период до 5 години, а по-голямата част от тях даже плануват това да стане до 3 години.

Преобладаващата част от претендентите обменят електронно документи и информация със своите снабдители и клиенти. А малко над половината събират по цифров път информация от клиентите си за качеството на своите артикули или за качеството на съставни елементи, идващи от външни снабдители, тъй че да плануват възможни промени в индустриалния си цикъл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР