Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май боец на

...
Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май боец на
Коментари Харесай

Боец на Вагнер е арестуван в България

Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май войник на частната военна компания " Вагнер " при опит за нелегално секване на държавната граница. Това оповестиха в формалния си канал в Телеграм от правозащитният план Gulagu.net. Той е на съветска организация за отбрана на правата на индивида. Нейният създател Владимир Осечкин е разгласен за търсене от управляващите в Москва и от години живее във Франция.

Според данните на Gulagu.net, задържаният войник на " Вагнер " се споделя Сергей Горшенин. Той се е сражавал за частната войска на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, в това число в Сирия и Украйна. Позивната на Горшенин е " Езекил ", жетон А-1780.

" По-рано редица някогашни бойци в ЧВК " Вагнер ", интервюирани от екипа на Gulagu.net, споделиха, че Евгений Пригожин е образувал няколко бригади убийци с присъединяване на специфичните служби, чиито задания включват пътешестване до Европа и Съединени американски щати и осъществяване на терористични актове и политически убийства за заплашване и заплашване ", пишат още от правозащитния план.

Gulagu.net показва още, че на 19 май Владимир и Камила Осечкини са подали тъжба във френската полиция за смъртни закани от един от членовете на терористичната организация ЧВК Вагнер. Вечерта на 22 май в един от каналите на Z-Telegram се появила фотография с емблемите на терористичната организация ЧВК Вагнер на един от мостовете в Париж с аспект към Айфеловата кула

Пред " Сега " от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи обявиха, че са осведомени с информацията за арестуван войник на " Вагнер " у нас, само че все още не могат да дадат информация.

 

„ Вагнер “ е основана от някогашния офицер от съветското разузнаване Дмитрий Уткин, който беше част от първия ескорт наемници, изпратени в Сирия през 2013 година - доста преди формалното включване на Москва в спора.

Групата е финансирана от другар на президента Владимир Путин, Евгений Пригожин, съгласно западни и съветски медии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР