Българските потребители смятат, че икономическата ситуация в страната се влошава,

...
Българските потребители смятат, че икономическата ситуация в страната се влошава,
Коментари Харесай

Потребителите смятат, че икономическата ситуация се влошава

Българските консуматори считат, че икономическата обстановка в страната се утежнява, усещат повече финансови проблеми и предвиждат, че това ще се задълбочи през идващите 12 месеца. Същевременно опасенията за усилване на инфлацията се разсейват, няма боязън и от безработица. Това демонстрират данните на Националния статистически институт за доверието на потребителите.

През април общият индикатор на доверие се намалява с 0.7 пункта спрямо януари, което се дължи напълно на засиления скептицизъм на градското население.

Живеещите в градовете утежняват оценката си за икономическата обстановка през миналата година, до момента в който в селата са по-умерени. Същевременно обаче прогнозите за идващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, вследствие на което общият балансов индикатор понижава с 2.1 пункта.

Мненията на потребителите за финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, както и упованията им за идващите дванадесет месеца, са по-негативни спрямо януари.

Прогнозите за безработицата през идващите 12 месеца обаче са умерени и индикаторът спада с 4.4 пункта по отношение на началото на годината.

Потребителите не престават да считат, че през последните 12 месеца потребителските цени се усилват, макари с по-слабо движение, в сравнение с това им изглеждаше през януари. Инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Последната анкета регистрира известно усъвършенстване (от 2.0 пункта) на настройките сега да се харчи за предмети с дълготрайна приложимост, както и да се вършат проекти за такива покупки през идващите 12 месеца. Селското население гледа по-позитивно на опцията за покупка на кола в близката година, в сравнение с преди три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР