Българските пожарникари, които бяха изпратени в Гърция в помощ на

...
Българските пожарникари, които бяха изпратени в Гърция в помощ на
Коментари Харесай

Българският екип от 36 пожарникари се върна от Гърция

Българските пожарникари, които бяха изпратени в Гърция в помощ на сътрудниците си в южната ни съседка за преодоляването на огнената буря, се завърнаха през днешния ден. След 10 дни на терен 36 огнеборци от модула за гасене на горски пожари завършиха задачата си. Те бяха изпратени в Гърция с пет пожарни автомобила, два микробуса и действен автомобил. Това бе втори екип за помощ, изпратен по линия на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, а първият се завърна незасегнат на 1 септември.



Огнеборците бяха посрещнати от шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Александър Джартов, който им благодари за положителната работа и са се завърнали живи и здрави от задачата.

„ Ние сме доста горди с момчетата, тъй като изключително когато отидат на място, те работят един до друг с домакините. Това по принцип е симптом на доверие. Те са се доверили, видели са професионализъм в тях. Когато домакините нямат доверие, нормално изпращат екипите на друго място, а не да гасят с тях. За нас това е оценката “, разяснява основен комисар Джартов.

„ Предизвикателство бяха високите температури през първите дни. Навсякъде се усещаше и сушата, която е превзела тази част от Гърция. Буквално един пожар можеше да се промени радикално за няколко секунди. Докато е локализиран в една дребна част, за минути се разгръща на доста огромна територия “, описа пред публицисти ръководителят на задачата Росен Борисов.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Той изясни, че поради ветровете, които на моменти са били много мощни, екипите непрекъснато са били готови за евакуация. Предизвикателство е било и съществуването на летателна техника за гасене, в чийто обхват огнеборците са внимавали да не попаднат.

„ Когато пожарът не беше овладян, имаше моменти, в които вниманието ни трябваше да бъде на повече от 100%. Буквално и това бяха напътствията – всеки, във всеки един миг, забележи ли нещо – да предизвестява. През цялото време хората бяха във образен контакт един с различен “, описа още Росен Борисов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР