209 горски пожара бушуват в Гърция. Над 80 процента от

...
209 горски пожара бушуват в Гърция. Над 80 процента от
Коментари Харесай

Пожарите в Гърция продължават, огнищата край Атина се разрастват

209 горски пожара бушуват в Гърция. Над 80 % от територията на страната е задимена. Димът се разгръща на 1200 километра от гръцките крайбрежия и към този момент е достингал Малта и Сицилия. В Гърция праховите частици надвишават 10 пъти нормата. В пламъци са и покрайнини на Атина. Огънят се насочи към близката до гръцката столица планина Парнита и към този момент остава отвън надзор.

Атина осъмна с черно небе и въздух, изпълнен със сажди. През нощта пламъците, които потеглиха от предградието Фили, стигнаха планината Парнита.

Парнита, която е естествен парк, се намира на 25 километра от центъра на Атина.

" До 6 часа сутринта пламтя билото на планината. Като пристигнаха пожарните хеликоптери, обстановката стартира да се усъвършенства, само че след това огънят още веднъж избухна. Угасва за половин час, след това отново се разгаря. Ветровете са доста мощни ", сподели очевидец на пожарите.

В Парнита се намира и най-голямата гора край Атина. Там е ситуирана и огромна военна база. При убийствена горещина и мощен вятър във Фили пожарникари и локални поданици водят обезверена борба с времето, с цел да спасят селището от пламъците.

" Опитваме се да спасим живота и домовете на хората, а по-късно - ще се опитаме да спасим, каквото е допустимо. Правим най-хубавото, на което сме способни ", сподели заместник-кмета на Фили Марианос Сарлас.

Пожарът във Фили изгори къщи, магазини и фабрика. Изпепелени са хиляди декари гора.

Пламъците доближиха няколко селища северозападно от Атина. В застрашените региони е оповестена евакуация. Три центъра за възрастни хора бяха евакуирани. Преместени бяха и мигранти от краткотраен център за настаняване. Голям пожар бушува на сметището в индустриалната зона западно от Атина.

Само за три дни - от 19 до 21 август пожарите в Гърция са унищожили 40 хиляди хектара гори. Прогнозата на синоптиците не е добра. Жеги и мощни ветрове се чакат до петък. Но въпреки всичко очакванията са, че стихията скоро ще бъде овладяна.

Над 200 пожарникари се борят с огнената буря край Атина. В потушаването на пожарите в страната се включиха и екипи от непознати страни. Изпратени са и български огнеборци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР