Българските национали по борба в класически стил са напълно способни

...
Българските национали по борба в класически стил са напълно способни
Коментари Харесай

Иво Ангелов: Спокойно можем да вземем четири квоти, но се надявам на шест

Българските национали по битка в типичен жанр са изцяло способни да вземат оптималния брой квоти за Олимпийските игри през 2021-а година, съобщи някогашният международен и европейски първенец Иво Ангелов. Свободните позиции са шест, а "Спортист на годината " за 2013-а чака в случай че не всички, то най-малко четирима национали да пътуват за Токио идващото лято.

Конкуренцията в категорията на Иво Ангелов се ускорява в последните години. При 60-килограмовите е и Август Спасов, а най-вероятно скоро и европейският първенец до 55 кг Едмонд Назарян. Синът на двукратния олимпийски първенец Армен Назарян качва килограми и до пролетта на 2021-а, когато ще бъдат извършени квалификациите, ще бъде при 60 или повече килограмовите.

В последната година България получи медали на европейски шампионати също по този начин от Кирил Милов (97 кг), Даниел Александров (82 кг) и Айк Мнацаканян (72 кг). Ангелов сподели в изявление за Българска телеграфна агенция:

"Когато конкуренцията е по-голяма, самите ние растем. Помагаме си един на различен и е хубаво да има доста момчета в една категория, тъй като по този начин можем да бъдем готови и да поддържаме топ равнище. Така можем да си оказваме помощ взаимно да вземем квоти, а по-късно и медали от Олимпийските игри. Еди си има личен жанр. Атрактивен е, публиката го обича и съм сигурен, че ще има доста триумфи на международни шампионати и Олимпиади ", продължи Иво Ангелов.

"Спокойно можем да вземем четири квоти за Токио, само че се надявам да бъдат шест ". Иво Ангелов и останалите момчета обаче са под карантина поради пандемията. "Аз персонално си упражнявам и вкъщи. Ако е рекъл Господ, ще отида в Токио, другояче няма да съм единственият човек, който не е взел орден от Олимпийски игри. Гледам по-позитивно на нещата, тъй като през 2012-а, когато не взех орден от Лондон, ми беше доста тежко. Мога да го нарека съвсем меланхолия. Така че, в случай че е рекъл Господ, ще отида в Токио и каквото стане ", продължи Ангелов.

"Смея да настоявам, че бях в добра форма на международното състезание. Имах извънредно тежки битки, с тежки противници и огромни борци. Преборих ги, само че не ми стигнаха 40 секунди, с цел да стигна до визите за Олимпийски игри. Не мога да се усещам по този начин, както съм бил на 25-26 години, само че в този момент тренировките са разнообразни и треньорите ми споделят по кое време да умря, по кое време да се натоваря. Искам да им благодаря - на Армен Назарян, на Бисер Георгиев, на Илиян Георгиев и на Елис Гури. Влизат ми в ситуацията и по този начин ме карат да се усещам спокоен.

"Искам да благодаря и на господин Гриша Ганчев, че макар рецесията и макар тежките финансови загуби на множеството бизнеси, той продължава да ни оказва помощ и да ни дава заплати. Искам да му благодаря от мое име и от името на момчетата, че продължава да ни оказва помощ на нас и на доста други спортисти. Той е човек с огромно сърце, обича спорта, обича битката ".

Ангелов се надява, че идната конкуренция, на която ще се бори, ще бъде в Германия в края на лятото. "На мен персонално ми следва немската Бундеслига през септември, а тя няма да се отсрочи. Още повече, че желаят футболното състезание да възобновят през май. Аз имам задължения към Бундеслигата и доста се надявам да се случи, тъй като в тази лига се бориш с най-хубавите в Европа и света. Това е един добър тест, от който придобиваш опит ", сподели още европейският и международен първенец. Освен задължения с Бундеслигата, той има такива и с клуб по битка "Перник ", както и с годишния шампионат за "Купата на Иво Ангелов ".

"Планираме с треньорите да заведем нашите борци на лагер, когато се вдигне карантината. Дори един спонсор желае да го направи за лична сметка, само че за това ще приказваме повече, когато му пристигна времето. Искаме да го създадем, само че в този момент най-важното е тяхното здраве и това на останалите. Когато всичко отмине и министърът на спорта Красен Кралев позволи, ще го създадем.

Треньорите и сега поддържат контакти с тях, провеждат онлайн тренировки, тъй че те не вършат просто каквото си желаят ", добави българският национал. "Надявам се до "Купа Иво Ангелов " всичко да отмине. Турнирът ще бъде на 17-и октомври и е за възраст момчета. Ако министърът на спорта разреши, ще отбележим 5-годишен празник с повече чужденци и повече състезатели като цяло ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР