Българските кметове успяха да преведат хората през кризи. Това каза

...
Българските кметове успяха да преведат хората през кризи. Това каза
Коментари Харесай

Радев похвали кметовете: Вие преведохте държавата през безпрецедентни кризи

Българските кметове съумяха да преведат хората през рецесии. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в Пампорово. Държавният глава взе участие в заключителната конференция на Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ) за общински мандат 2019-2023 година


" Тук съм, с цел да изразя своята благодарност към Националното съдружие на общините, към българските кметове, които в един невиждан мандат - мисля, че няма подобен мандат в нашата най-нова история, кондензиран с толкоз доста световни, национални и районни рецесии, съумяха да преведат хората през тези рецесии ", съобщи президентът. Той открои редица достижения на локалната власт, измежду които разгръщането на нови производства, привличането на вложения, както и на европейско и национално финансиране за инфраструктура, обществени стратегии и възстановяване на средата за живеене.

 

" Половината кметове са заплашвани от мен, другите са подкупвани, да ми кажете къде е границата, да се ориентирам ", означи пред представителите на локалната власт Радев, цитирайки изтеклите записи от закритата среща на управлението на Политическа партия.

 

В словото си той съобщи, че за него е привилегия да се обърне към кметовете, в края на един от най-предизвикателните мандати в нашата най-нова история. „ Това е мандатът, белязан с невиждани рецесии - Ковид 19, мигрантски талази, война, инфлация, дълбока политическа рецесия, естествени бедствия и произшествия, растящи паники за утрешния ден. Затова желая да изразя своята благодарност към всички вас. За това, че точно вие преведохте хората през тези рецесии. Именно вие олицетворявахте страната и вдъхвахте убеденост, даже тогава, когато някои виновни институции, абдикираха. Много от тези провокации са към този момент зад тила ви, само че при всички положения всичко това, през което преминахте, ви направи по-силни, по-мъдри и по-уверени. 

 

Няма по какъв начин да скрия своята вътрешна задоволеност от обстоятелството, че за тези 4 години България доста се промени. От 120 милиарда лева Брутният вътрешен продукт през 2019 година, за миналата година той е към този момент 165 милиарда От експорт 76 милиарда лева през 2019 година, за предходната година той е към този момент 113 милиарда Това е артикул, чието произвеждане и напредък е проведено от вас, тъй като вие успяхте да работите интензивно с наши и непознати вложители, да притегляте непрестанно европейско и национално финансиране за инфраструктура и обществени стратегии, да работите с бизнеса за възстановяване качеството на живот и виталната среда. Съвсем неотдавна посетих високо софтуерен център надалеч от София, който беше основал стотици млади надарени хора, най-важното беше съумял да върне над 100 млади българи от целия свят. Убеден съм, че такива процеси към този момент текат и на други места. 

 

Нека не се заблуждаваме, доста от проблемите остават - демографията, растящите несъответствия и неравенства, провокациите пред пограничните региони, ниското възнаграждение на фрагментите, които работят в общинската администрация на фона на растящите задължения, неналичието на фрагменти. Много комплициран развой, чието отрицателно въздействие се усилва и от изоставането на просветителните стратегии ориентирани към потребностите на локалния бизнес. 

 

И най-големия проблеми към момента голямата, а тук-там цялостна взаимозависимост на локалната власт от централната власт. Вие сте рекордьори, тъй като в този мандат ви се наложи да работите със 7 държавни управления. 

 

Трябва да сте доста изкусни, с цел да вървят при вас нещата стабилно без значение от политическите разтърсвания. Изпълнителната власт, видели от работата си с държавното управление на господин Донев, сподели че би трябвало, само че и може да работи в полза на жителите и българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на разговора, уточняване на задачите във значими процеси по какъв начин да се развиват общините.

 

Държавния глава означи плановете от директна изгода за общините и жителите – незабавната здравна помощ от въздуха. Много значимо е това, което служебното държавно управление съумя да предвижи - да се утвърдят тези над 350 амбулатории в дребни и отдалечени обитаеми места. Именно това е програмата, с която вие би трябвало да сте извънредно настойчиви - за налична и надеждна здравна помощ с телемедицина. Това е веднъж, в който би трябвало да вървим всички дружно. Трябва ни модерна, устойчива визия за развиване на българските общини.

Защо нямаме развиване на зимните спортове в България. Ние би трябвало да мислим за Стара планина, За Родопите, това което виждаме в Европа да почва да идва насам. Да спре отлива на хора. Това е метода да се вземат решение проблемите. Аз мисля, че би трябвало дружно да се борим за тези законови промени. Има универсални неща, финансова децентрализация на общините, механизмът за систематизиране на средства, усъвършенстването на процедурите на публичните поръчки.

 

Искам да поздравя управлението на НСОРБ, за това че работи тъй че да се основават единни стандарти за положително ръководство в българските общини. Трябва да се упорства доста по –агресивно пред изпълнителната власт да се разпростират индустриални зони благодарение на страната. 

 

Трябва да се налеят незабавно доста пари за основаването на такива индустриални зони, тъй като практиката демонстрира, че където има такива зони локалната власт доста бързо притегля вложители и отключва икономическия напредък.

 

„ Аз ви благодаря, че не чакате това да се случи, а работите и доста от вас реализират невероятни триумфи. Но това не значи, че страната би трябвало да разчита единствено на вашите управнически умения. Вие би трябвало да имате доста по-високо самочувствие. Местната власт е гаранция за демократичното европейско развиване на България. Искам да ви уверя, че за мен беше същинско наслаждение да работим за тази значима национална идея, когато е било в моите пълномощия съм правила всичко допустимо – и за вложения, и за решение на рецесии. Трябва да престанем да подхождаме към проблемите и същинската работа на общините. Не, българските общини би трябвало да имат свободата да гледат напред. Искам още един път да ви благодаря, че работихте безрезервно, почтено и честно и да ви пожелая триумф “, сподели президентът.

 

„ Това беше един невиждан мандат. Аз мисля, че няма подобен мандат в нашата най-нова история, кондензиран с толкоз доста световни, национални, районни рецесии. Кметовете съумяха да преведат хората през тежки рецесии. Дължим им тази благодарност “, съобщи пред и това пред медиите президентът. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР