Българските институции, в частност съдът, отдавна страдат от липса на

...
Българските институции, в частност съдът, отдавна страдат от липса на
Коментари Харесай

Методи Лалов: Ясно е, че уволненията в ББР са правилни, но се прибързва със смяната

Българските институции, в частност съдът, от дълго време страдат от липса на престиж. И това е резултат от недобрата работа на тези институции. Те са овладени от подмолни играчи, от некадърни ръководители, от некадърни членове на съответните органи. Следователно нямаме почит към актовете, постановявани от институциите и в тази ситуация от Съда. На втори проект обаче би трябвало да бъде казано, че жителите, по този начин и политиците, могат да насочат рецензии. Тези рецензии е добре, изключително когато са от държавни чиновници, да не надвишават избран стандарт, а точно да не уронват положителното име и авторитет на съответния арбитър. Така разяснява в студиото на ФАКТИ обстановката със прекъсването на новите управления на Българска банка за развиване (ББР) и " Автомагистрали " ЕАД от страна на съда Методи Лалов, някогашен арбитър, сегашен общински консултант и претендент за депутат от Демократична България/25 МИР.

" Персонализирането също е възможно, само че неприятно е, когато държавните институции спорят един с различен през медиите. То обаче е натурален резултат от това, което обясних. Ако има нарушаване на закона от съответен арбитър, това би трябвало да бъде тествано от по-горна инстанция. Ако има проблем с разпределението на делата, това би трябвало да бъде тествано от Висш съдебен съвет и надлежно, в случай че има нарушаване, виновните лица да понесат своята виновност. Стигна се до там във всяко деяние на съда да се съмняваме, доста постоянно, за жалост, обосновано.

Но не трябва Изпълнителната власт да чака, че може за секунди да извърши някакво деяние и съдът покорно да утвърждава всяко решение. Като цяло утвърждавам дейностите на министър Петков, само че като, че ли тук трансферира избрана мяра. Няма подозрение, че дейностите на Петков ББР да стане както е по закон и правилник банка на междинния и малък бизнес са устав. Ясно е, че хората, които преди този момент са работили там и са раздали близо 1 милиарда лв. на единствено 8 компании, свързани с Пеевски, и даже да не бяха свързани с него, на няколко компании, без да дават отговор на условията на закона, явно са работили непозволено.

Ясно е, че реакция по отношение на тези хора, взимали десетки хиляди месечно, би трябвало да има. Ясно е, че уволненията на тези членове на управителния съвет са верни. Нетърпението да бъдат заменени с други хора и това да стане за седмица-две, сякаш е малко преждевременно. Ще се случи това, има законови процедури, следва да бъдат изпълнени. Ако законовите процедури не дават отговор на публичния интерес, когато има Народно събрание, ще може да бъдат усъвършенствани разпоредбите. Докато разпоредбите са такива и един арбитър има право на свое вътрешно разбиране да реши делото по избран метод, би трябвало да се съобразяваме с това. Ако има съответни данни, че съдията Вранеску е направила закононарушение, би трябвало да бъдат изнесени. Това, че нейното мнение не се споделя от министъра или различен, не значи, че това не е просто правна позиция ", разяснява някогашният ръководител на Софийски областен съд (СРС).

" Време е след вредите, които нанесоха Цветанов, Борисов, ръководството на Борисов, на съда и неговия престиж, да стартираме да връщаме доверието в съда. Това ще стане посредством доста работа, посредством промяна.

Първото нещо е съдът да бъде самостоятелен от прокуратурата. Такова нещо сега няма. Висшият правосъден съвет (ВСС) е общ за прокурори и следователи, въпреки и разграничен на две колегии. Той се господства от прокуратурата, от гл. прокурор, който от своя страна е безотговорен и безотчетен. Този човек може да подчини всеки един различен арбитър, прокурор или даже политик в тази страна, т.к. има власт да му повдигне обвиняване, да го изпрати в ареста в това число. Това е първата стъпка - разделянето на съда от прокуратурата.

За да имаме добре настояща правосъдна система, би трябвало да имаме регистриран и виновен гл. прокурор, който извършва наказателната политика на страната. За да вършат това, гл. прокурор и прокуратурата не могат да запазят настоящия си статут. Те би трябвало да бъдат сложени под публичен надзор. Предлагаме гл. прокурор да бъде избиран от Народно събрание, да бъде подложен под доклад на депутатите, да бъде формирано против него дисциплинарно дело, когато има мотив. Съдебната система да е независима, Висш съдебен съвет - единствено за съдиите, двамата ръководители на съдилища, избирани от общите събрания на съдиите във Върховните съдилища; освобождавани по предложение на Висш съдебен съвет, от Конституционния съд (КС) - смяна, която е забележителна във действието на правосъдната система.

Реформата ще бъде дълга и тежка. Съдебната система е цялостна с хора, които не са на мястото си, не работят добре, не са ефикасни, подвластни са. Те обаче са вътре и би трябвало да намерим механизми, посредством които да ги освобождаваме - бързо, тези, които не могат да работят, а кариерно да се порастват единствено тези, които са честни и способени. Сега нито атестационните процедури работят добре, нито имаме съответен надзор на съдиите от позиция на атестацията, нито имаме бързо и електронно правораздаване. Правосъдието ни е от предишния век - постепенно и неефективно. Има изключителни несъответствия - прекомерно претрупан СРС, не толкоз Градски, само че също, и съдилища из страната, чието битие в действителност е под въпрос - ненатоварени, взимат заплати, работят малко. Най-тежките промени ще изискват най-малко 1 година, стига да име политически воля и такава да е структурата на Народното събрание и политическото посланичество, че да има консенсус по главните въпроси.

Целия диалог с Методи Лалов гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР