Българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и

...
Българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и
Коментари Харесай

Българите вярват повече в институциите на ЕС, отколкото в родните

Българските жители резервират утвърждението си към институциите на Европейски Съюз и са склонни да се доверяват повече на тях, в сравнение с националните им еквиваленти, сочи допитване на Евробарометър от края на предходната година.

Над половината от интервюираните (51 процента) имат вяра на Европейския парламент, а в това време едвам 13 % имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45 %, а това в националното държавно управление - 22 %.

Малко повече от половината (53 процента) от българските жители над 15 годишна възраст заявяват, че имат доверие на Европейския съюз, което е с 9 процентни пункта над междинната стойност, измерена в целия Съюз. Под една трета (30 процента) от българите заявяват съмнение към Европейски Съюз, а останалите нямат мнение.

Преобладаващата част от българските (57 процента) и от европейските жители (58 процента) споделят оптимистични възгледи по отношение на бъдещето на Европейски Съюз. Що се отнася до бъдещото разширение на Съюза, делът на хората у нас, които поддържат приемането на нови държави-членки (51 процента), е по-висок от средноевропейското равнище (43 процента).

Сред европейските политики българското публично мнение обичайно показва най-висока поддръжка (87 процента) за опцията за свободно придвижване на хора, артикули и услуги. Общата политика за защита и сигурност се поддържа от 72 %, общата външна политика на Европейски Съюз - от 62 %, а общата енергийна политика - от 60 на 100 от българите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР