Българските борци спечелиха сребърен и бронзов медал на международния турнир

...
Българските борци спечелиха сребърен и бронзов медал на международния турнир
Коментари Харесай

Сребро и бронз за борците ни на турнира Анри Деглан в Ница

Българските борци завоюваха сребърен и бронзов орден на интернационалния шампионат " Анри Деглан " във френския град Ница.

На крачка от купата остана Георги Вангелов, който на финала в категория до 61 кг на свободния жанр, се бори с контузия на главата, получена в полуфиналната борба.

До последната 1,32 мин българинът води с 5:4 против арменеца с френски паспорт Арман Алоян, само че противникът му съумя да направи поврат и да завоюва срещата с 8:5.



Преди това петият от олимпийските игри завоюва три срещи – 10:0 против Дарио Дитрих (Германия) за 2,32 минути, 5:0 против Кайрат Амиртаев (Казахстан), а на полуфинала се оправи и с Джоузеф Силва (Пуерто Рико) – 7:2, като срещата на няколко пъти бе прекъсвана заради медицински аргументи.

Бронз взе Ивайло Тисов в най-леката категория до 57 кг, откакто направи оспорвани срещи и завоюва след закъснение в резултата.

В дребния край таланът надделя американеца Доминик Насдео със 17:10, а при започване на втората част изоставаше с 5:8.

Преди това в репешажите състезателят на „ Локомотив “ (Пд) прияви извънреден темперамент и съумя да навакса на два пъти след закъснение, с цел да обърне резултата против различен американец – Яко Лауридсен (14:11).



На крачка от подиума останаха други трима наши борци – пети.

Микяй Наим отстъпи в борба на бронза на Стефан Коман (Румъния) с 4:6 в категория до 65 кг. А преди този момент се наложи над Джеймс Ашнаулт (САЩ) с 9:4 и Леон Герстанбергер (Германия) с 10:6, а на четвъртфиналите се оправи с чеченеца с белгийски паспорт Аюб Мусаев с 12:10. На полуфинала обаче бе спрян от различен чеченец, състезаващ се за домакините – Хамзат Арсамерзаев, 3:9.

Силно показване записа и Калоян Атанасов (70). Европейският първенец за кадети от 2022-а загуби на старта от Диас Сагдатов (Казахстан) с 0:5. Но по-късно завоюва 4 срещи в репешажите, с цел да стигне до борба за бронза.

Първо се оправи с Пери Толберт (САЩ) с 10:0, след това се наложи над споделиха Жасулан Бахсулатов с 5:3, последва туш против чеченеца с френски паспорт Малек Накаев, който пристигна 2 минути преди края. А по-късно съкруши различен чеченец, състезаващ се за домакините – 12:2 против Амин Сантариев. За бронза Атанасов имаше малшанс против Рифат Сайботалов (Казахстан). В постоянното време срещата завърши 4:3 за българския герой, само че по-късно щабът на противника подаде контестация, която бе почетена, по този начин резултатът бе поправен 5:4 в интерес на споделиха.

Сали Салиев също се подреди пети в категория до 92 кг след след 3:14 против австриеца Бенджамен Грей.



При 74-килограмовите Михаил Георгиев остана на крачка от дребния край. Той загуби на старта от Джоузеф Факундо (САЩ), по след това компенсира с две победи в репешажите, а в третата среща не съумя против чеченеца с немски паспорт Шамил Устаев – 1:1.

Турнирът бе с сан Гран при. И означи 100-годишнината от олимпийската купа на славния френски герой Анри Деглан, борил се във времената на Дан Колов, както и 50-годишнина от дебютното издание на конкуренцията.

На тепиха излязоха над 300 борци. Днес е конкуренцията в класическия жанр без българско присъединяване.

Националите в свободната битка, водени от селекционера Валентин Ангелов, стартират лагер въз основата в Тетевен, подготовка за европейското състезание в Букурещ (12-18 февруари). Класиците не престават сбора си в Хърватия.
А част от женския ни народен отбор е на подготовка в Благоевград до старта на шампионата на континента.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,, TikTok
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР