Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на

...
Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на
Коментари Харесай

Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън

Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън С частна платноходка ще отидат до базата ни българските антарктици . Причината е, че испанският транспортен съд " Есперидес " , с който нормално полярниците се придвижват, ще закъснее с цялостен месец. 26-ата българска експедиция потегля след седмица за остров Ливингстън .

" Това е едно много рисковано мероприятие, само че и огромен адреналин за участниците в експедицията ", изясни ръководителят й проф. Христо Пимпирев пред Дарик.

Преди дни приключи подготвителният лагер. На него първо са били показани идните работи, които ще се правят по логистичното застраховане въз основата.
 
Научните планове , които ще се създават тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични проучвания , както и действия по премерване на морското равнище в българския залив, обвързвано с измененията в климата и интензивното разтапяне на ледниците в региона на Западна Антарктида.
 
На полярната ни база дружно с българските си сътрудници ще работят девет задгранични учени - шестима португалци, двама турци и един монголски откривател.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР