Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи

...
Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи
Коментари Харесай

Няма опасност за здравето от заразените с птичи грип яйца


Български яйца ще бъдат изтеглени от комерсиалната мрежа поради птичи грип. Те са от плантация за кокошки в добричкото с. Дончево. Консумацията на яйца и месо от птиците не е нездравословна за човешкото здраве, само че се изтеглят от пазара, с цел да се ограничи болестта, заяви Българска национална телевизия.

Яйцата, предопределени за евакуиране, са с номера 2BG08001 и 3BG08001, а опаковките са маркирани с номер 0819001.

Щамът на птичи грип не е рисков за здравето на хората и не провокира заболяване - както при консумация на месо, по този начин и на яйцата, съобщи доктор Райна Иванова от Българската организация за сигурност на храните. Яйцата се изтеглят от пазара за да се ограничи болестта.

Яйцата са публикувани по цялата страна, само че магазините и складовете са открити, съобщи доктор Иванова. Веднага след установяването на болестта е открит безвреден периметър. 

Навсякъде в страната се вземат превантивни ограничения, посочи доктор Иванова. " Извършват се периодически клинични прегледи на птиците. Собствениците са задължени да правят лабораторни проучвания на птиците си, които се ревизират ", изясни тя.

Засегнатите птици от фермата ще бъдат умъртвени по човечен метод, с цел да не се популяризира болестта. Изтеглените яйца са към 1,1 милиона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР