Български ученици, на възраст между 15 и 19 г., са

...
Български ученици, на възраст между 15 и 19 г., са
Коментари Харесай

Български ученици са поканени да участват в Майсторски клас на ЦЕРН

Български възпитаници, на възраст сред 15 и 19 година, са поканени да вземат участие в Майсторски клас на ЦЕРН през 2023 година. Водещ принцип при избора на участниците ще бъде техният интерес към физиката и науката. Майсторските класове не са единствено за възпитаници от България. Те са интернационалните и ще се състоят в няколко страни по едно и също време, сподели пред Радио София гл. ас. Румяна Хаджийска от Българска академия на науките.

Тя изясни, че учениците ще участват на лекции по доктрина на обикновените частици, ще получат пояснения за методиката на проучванията и ще създадат сами оценката на данните от опитите на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. Участниците ще прекарат деня в осъществяване на научни проучвания и ще схванат какво, и по какъв начин изследват физиците на обикновените частици.

" В края на деня ще защитят своите проучвания в директна полемика с учени от ЦЕРН. Класовете за безвъзмездни, значимото е желанието ", добави гл. ас. Румяна Хаджийска.

Тя добави, че мастър класовете се организират от 2011 година, като тогава са били включени около 60 участници.

Майсторският клас стартира на 15 и 22 март във Враца, 16 март в Пазарджик и 29 март в София.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР