Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак.

...
Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак.
Коментари Харесай

Варненски учени с успешна разработка за ранно откриване на рак

Български учени създават нова технология за ранно разкриване на рак. В партньорство с откриватели от Белгия и Италия, инженерите от техническия университет във Варна, към този момент сполучливо пресъздават в елементи мъчно откриваеми тумори.

Почти всяка минута една жена в света умира от рак на гърдата. Заради тази статистика преди 7 години инженерът по биомедицинскатехника Кристина Близнакова стартира да търси способи за по-прецизна и безвредна диагностика.

" Понеже томографията изисква доста проекции, знаете, нашата концепция е да вземем по-малко проекции и да забележим дали качеството на тумора, който ще реконструираме ще бъде същото както при множеството проекции ", споделя доцент Кристина Близнакова.

За разлика от досегашните двуизмерни технологии, българският план е елементарно използван в практиката, тъй като е основан на 3D модели на злокачествени тумори.

" Малки лезии, които не могат да бъдат открити в мамограма на гърда, могат да бъдат ясно открити с тази техника и освен да бъдат открити, само че и да бъдат разграничени границите ", изяснява доцент Близнакова. Засега учените се пробват да понижат облъчването, което съгласно екипа е постижимо в близко бъдеще. А откакто влезе в практиката, технологията може да бъде прилагана при рак на белия и на черния дроб.

С откритието си учените от Варна към този момент съумели да сканират и открият недостатък по аварирал аероплан и да оказват помощ на костенурка със счупена черупка.

Екипът към този момент приготвя и мобилно приложение за ранна диагностика на рак на гърдата. С него всяка жена сама ще може да оцени до каква степен е застрашена от болестта и ще получи препоръки от експерти къде и по какъв начин да се прегледа.  

Проектът " Максима " е спечелил европейско финансиране измежду над 500 други претенденти.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР