Български следователи може да присъстват по време на следствените действия

...
Български следователи може да присъстват по време на следствените действия
Коментари Харесай

България предлага следователи на Турция след убийството на полицая

Български следователи може да участват по време на следствените дейности в Турция във връзка убийството на граничаря Петър Бъчваров. Това изясни пред " Сега " шефът на националното разследване Борислав Сарафов. Българските магистрати нямат пълномощия отвън страната, само че при единодушие на турските управляващи няма спънка да участват на процесуално-следствените дейности, с цел да добият персонални усещания.

За убийството на граничаря и в България има формирано досъдебно произвеждане. По него работи следствения отдел на Окръжната прокуратура в Ямбол, сподели Сарафов. " Вече сме в връзка с турската прокуратура и още през днешния ден ще изпратим молба за правна помощ. Това е безочливо и безпардонно нахлуване против еднообразен служител на реда. Убеден съм, че ще установим причинителите ", сподели той по-рано пред БГНЕС. Производството е за ликвидиране на полицейски орган при осъществяване на служебните му отговорности, посочи говорителката на основния прокурор Сийка Милева, която сега е в Букурещ. 

Вече е разпитан сътрудника на починалия служител на реда, конфискувани са записи от видеокамери - там, където е допустимо. Вътрешният министър Иван Демерджиев към този момент изясни, че на записите от камерите няма по какъв начин да се видят причинителите, защото закононарушението е осъществено по мрачно и камерите улавят единствено силуети.

Сарафов е сигурен, че турските управляващи ще удовлетворят молбата на България за правна помощ. Той не разкри какво тъкмо ще се желае с нея.

По думите на шефа на следствието в случай че причинителят бъде арестуван, България може да желае той да бъде екстрадиран и съден тук, защото закононарушението е осъществено и в двете страни.

" Тъжен професионален празник за Министерство на вътрешните работи - съболезнования към околните и сътрудниците на починалия чиновник на Гранична полиция. Прокуратурата ще поддържа всички старания на институциите за битка с престъпността и незаконната миграция ", разяснява и основният прокурор Иван Гешев.

Граничарят беше погубен при 242-ра пирамида към село Голям Дервент на границата. Патрулиращият екип, в който с изключение на него е влизал и военнослужещ, е забелязал срез в оградата. Когато граничарят и военният слезли от колата, с цел да ревизират среза, служителят на реда насочил фенера си, последвал изстрел. Куршумът е улучил сержанта в главата. Военнослужещият се е прикрил зад колата и е отвърнал на огъня. По неговите думи са последвали нови 10-15 изстрела, след което групата мигранти са се насочили назад към вътрешността на турската територия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР