Български лекарски съюз смята, че системата продължава да не е

...
Български лекарски съюз смята, че системата продължава да не е
Коментари Харесай

БЛС алармира: Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми

Български лекарски съюз счита, че системата продължава да не е подготвена антибиотиците да се изписват единствено с електронна рецепта и след приключването на гратисния интервал за потребление редом на хартиена и е-рецепта. Очакваме още веднъж да настъпят съществени проблеми, от които най-големият пострадал ще бъде българският пациент, оповестяват от Българския лекарски съюз.

За страдание, предоставеният гратисен интервал от министър-председателят акад. Николай Денков не беше употребен по целенасоченост. За тези над 4 месеца диалози сред Български лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха извършени. А образуваната работна група по тематиката въобще не е започвала активност.

Предоставената опция да се предписват електронни предписания през мобилното приложение даже и да няма интернет съгласуваност не взема решение поставените от нас проблеми.

Все още не е решен въпросът, обвързван с следенето и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е ясно и основана ли е система с информация в действително време за наличните в аптеките лекарствени артикули, която да е обвързвана с електронното приложение за издаване на електронни наставления? Остава поставеният от нас въпрос по какъв метод ще се прави електронно наставление на артикули от лекари, които нямат записано ЛЗ и/ или електронен автограф, както и членовете на БЛС, които не практикуват (напр. пенсионерите) и не могат да се записват в системата и да издават ел. наставления?

В рамките на гратисният интервал не бяха осъществени и пилотните практики, в които напълно изписването на лекарства да бъде на електронни предписания, с цел да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени. Всички тези въпроси Български лекарски съюз сложи и на вниманието на Министерство на здравеопазването.

Заявяваме, че Български лекарски съюз постоянно е бил за дигитализацията в бранша, без обаче това да трансформира, който и да е в нейни заложници.

В тази връзка Български лекарски съюз показва кардиналната си поддръжка на декларацията на фармацевтите, участвали на пролетна маркетингова конференция и счита, че алтернативата за хартиена рецепта би трябвало да бъде непокътната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР